Uit onderzoek van het Ministerie van BZK bij tien praktijkvoorbeelden blijkt dat de transformatie van zorgvastgoed naar zelfstandig wonen goed te doen is.
In het onderzoek zijn tien getransformeerde projecten geanalyseerd; van all-inclusive woonconcepten tot een woonzorgcoöperatie en van een studenthotel tot koopappartement. Een case met asielzoekers ontbreekt helaas.
Moeilijk vergelijkbaar
De cases hebben voldoende diepgang. De financiële overzichten zijn relevant, maar altijd lastig in dergelijke onderzoeken in verband met de vergelijkbaarheid en actualiteit van de gegevens. Een aantal voorbeelden hadden 'mazzel' in verband met het gunstige (6%) BTW tarief.
Voorwaarden voor succes
De voorbeelden laten zien dat met het nodige ondernemerschap voor het bestaande verzorgingshuis een nieuwe functie te vinden is. Belangrijke voorwaarden zijn:
- ondernemerschap, creativiteit en goede communicatie met de buurt en met de gemeente om werkbare oplossingen voor soms complexe regelgeving te vinden.
- druk op de woningmarkt voor bepaalde doelgroepen en een goede (centrum)locatie.
Niet zo eenvoudig in krimpgebieden
In gebieden waar geen druk op de woningmarkt is, is herbestemmen lastiger. Zorg-organisaties die alleen in kleine dorpen en krimpregio's zitten staan voor een lastiger opgave dan hun broeders uit een grote groeiende stad.
Het onderzoek
Het onderzoek is uitgevoerd door Platform 31 en Bouwstenen heeft daaraan een bijdrage mogen leveren. Het onderzoek is van belang in verband met de transitie rond wonen en zorg. Lees hier de rapportage van het hele onderzoek.
Meer informatie en Bouwstenen-activiteiten
- Rapportage transformatie zorgvastgoed naar woningen (Platform 31 en het Expertteam Transformatie: Ministerie BZK, Bouwstenen en VNG, juni 2015)
- Informatiepaginga over Wonen en zorg
- Werkgroep Zorgvastgoed; ook aansluiten bij de eerstvolgende bijeenkomst op 15 oktober? Meld u hier aan.
Reactie toevoegen