LinkedInYouTubeTwitter

2506 Slim samenwerken aan verduurzamen

Datum:

11 juni 2025

Met: 

  • Astrid van Mil, senior Bouwmanager bij de gemeente Amersfoort
  • Renee Petiet, programmamaker Bouwstenen

60 gebouwen, in 6 jaar voor € 60 miljoen

Astrid van Mill vertelt hoe ze in de gemeente Amersfoort door slim samen te werken met 6 aannemers in 6 jaar tijd voor € 60 miljoen, 60 gebouwen willen verduurzamen. En ze zijn goed onderweg.

Verhaal over de hoe-sneller-vraag

Het is een eerlijk verhaal over hoe het is begonnen, hoe ze het hebben aangepakt en wat ze onderweg hebben geleerd. Ze zijn begonnen met een grote zak met geld en in aanvang een wat trage start. Daarom hebben ze bijgestuurd en is de vaart erin gekomen. Het is een verhaal over doelen, het structureren van de opgave, de keuzes rond de aanbesteding en de manier waarop ze samenwerken en de resultaten beoordelen.

Aannemers capaciteit vastgelegd

De winst van de aanpak is dat de aannemers weten wat ze gaan doen en wanneer ongeveer, zodat ze daarvoor capaciteit kunnen reserveren. In de praktijk wordt er in goed overleg altijd wat geschoven in de uitvoering. Ze benutten het gezamenlijk bezoek aan de projecten, het overleg en de gezamenlijke lunches om van elkaar te leren en koppelkansen te verkennen.

Zacht voor het team, strak op de zaken

Ook gaat ze in op de samenstelling van het team en de lol die ze aan het project beleven. “Het zijn steeds dezelfde mensen en je leert elkaar steeds beter kennen”, vertelt Astrid. Maar ze blijven wel zakelijk en controleren de kwaliteit en monitoren de prestaties goed, blijkt uit het verhaal. Ook als het gaat over de tevredenheid van de gebruikers van de gebouwen. Desnoods geeft Astrid een gele kaart.

Beter gebouw en flinke CO2 besparing 

Aan het eind van de presentatie heeft ze nog allerlei tips over maatregelen en netcongestie. De grootste klap kan je maken door het gebouw luchtdicht te maken. Tips over het isoleren en ventileren, warmteopslag in waterzakken in de kelder, batterijen enzovoort. Ook nagedacht hoe ze 10 gymzalen naast het verduurzamen kunnen vernieuwen en hoe dat dan in de praktijk gaat. Ze starten met de ervaring van gebruikers en op het eind staat er gewoon een beter gebouw waar niet alleen de gebruiker blij mee is maar waarmee ook CO2 wordt bespaard. Want daar doe je het voor. 

Meer info

  • Webinfo: verduurzamen Amersfoort
  • Webinfo: verduurzamen ander gemeenten
  • Webinfo: verduurzamen in 7 stappen