LinkedInYouTubeTwitter

Wat bewoners willen

samenwerkingBewonersbeheer is "hot". Ook in het maatschappelijk vastgoed. Verslag van een landelijke conferentie, locale activiteiten en antwoord op de vraag: "Wat willen bewoners eigenlijk zelf?"

 

 

 

 

Op 27 juni 2011 was er een landelijke conferentie in Den Haag met als thema "Ruimte voor burgers", georganiseerd door het Landelijke Steunpunt Aandachtswijken, het Ministerie van BZK en KEI.

 

Blond

 

Volgens het LSA hangt de verandering in de lucht. Phillip Blond was uit Engeland overgevlogen voor een pep-talk over de benodigde verandering op sociaal-economisch gebied en in de verhouding burger-overheid. Het is crisis. Streven naar meer welvaart op de traditionele manier helpt ons als samenleving niet verder vooruit. Gemonopoliseerde markten staan sociale stijging in de weg. Human-capital wordt verspild. En het volk heeft zelf te weinig kapitaal om vooruit te komen. De "right to buy, callange to build en sturing op outcome" moet er voor zorgen dat burgers beter kunnen participeren en we toe kunnen naar een "community-build-Big-society."

 

Donner

 

Het onderwerp "Ruimte voor Burgers" past goed bij de agenda van Minister Donner. In de beleidsnota "Integratie, binding en burgerschap" wordt aangegeven dat burgers meer ruimte moeten krijgen om eigen, maar ook maatschappelijke doelen beter vorm te geven. En in dat "maatschappelijke" ligt ook de relatie met maatschappelijk vastgoed.

 

Voor het welslagen van dit doel is de opstelling van professionals essentieel. En die professionals dat zijn wij. Wij zijn, net als het vastgoed zelf, object van bezuinigingen en in de toekomst nog hard nodig om de arbeidstekorten op te vangen. Veel dingen zullen burgers in de toekomst onderling moeten regelen. Idee is dat ze dat ook beter kunnen. Bijkomstigheid is dat ze zich meer bewust worden van het gemeenschappelijk belang. Donner gaat aan de slag met een agenda, voorlopers/helpers en instrumentontwikkeling. In het najaar horen we meer.

 

Praktijk

 

Ondertussen is er genoeg te doen. Op de conferentie werden twee voorbeelden (door professionals) naar voren gebracht. In Peel en Maas doen ze al jaren aan bewonersbeheer. In de Vlasakker in de Indische buurt (familiewijk) in Zwolle pas sinds kort. Bewoners mochten kiezen; wel of geen eigenaar of iets er tussen in. Er is een wijkvereniging opgericht waar iedereen lid van is en dus stemrecht heeft. Opbouwwerker Jillis Kors van Travers is er sinds een half jaar een dagdeel in de week mee bezig om bewonersbeheer vorm te geven.

 

Wat willen bewoners?

 

En omdat er toch veel bewoners waren, is er meteen gevraagd wat zij het liefst willen in het kader van bewonersbeheer in maatschappelijk vastgoed. Antwoorden:

  • Gehoord worden (mogen we eindelijk eens de raadzaal onze wensen toelichten, hebben we het heel goed voorbereid en een gloeiend betoog, zit de politiek met zijn mobieltje te spelen);
  • Geholpen worden met passende ruimte (hebben we een goeddraaiende peuterspeelzaal worden we ondergebracht in een kerk met als gevolg dat er nog maar een klein clubje blanke ouders over is omdat veel allochtone kinderen niet in een kerk mogen komen);
  • Een betrouwbare overheid als partner (het beleid gaat alle kanten op);
  • Betere communicatie (weg met overheidsjargon zoals participatie-ladder) en aandacht voor cultuurverschillen tussen mensen en partijen;
  • Meer houvast (informatie, cursussen, netwerken en stappenplannen).

 

Bouwstenen voor bewonersbeheer

 

Als vervolg op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2011 (Bewoners doen het zelf) en het het "Ontwikkelprogramma bewonersbeheer" zoekt Bouwstenen betrouwbare partners om het onderwerp verder uit te werken.

 

Wensen, suggesties en meer informatie? Bel met Ingrid de Moel (06-52310845)

 

Kijk ook op de informatie over bewonersbeheer op deze website.

 

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.