Gezien de demografische ontwikkeling staan we aan het begin van een vrije val in de behoefte aan onderwijshuisvesting. Met uitzondering van een enkele regio ligt er een forse transformatie-opgave.
Het aantal leerlingen neemt in vrijwel heel Nederland in rap tempo af, behalve in Flevoland. Verwacht wordt dat deze daling zich de komende jaren zal voortzetten. Bij ongewijzigd beleid zal dit leiden tot een afname van ruim 600.000 m² onderwijshuisvesting in het jaar 2022.
Regionale verschillen
De afname van het aantal leerlingen verschilt per regio. In bijgaand artikel wordt een beeld gegeven van de ontwikkelingen en de financiële last die dat met zich mee kan brengen. Daarnaast worden de ontwikkelingen in Groningen en Zeeland apart in beeld gebracht.
Meer dan kwantitatieve opgave
De opgave is niet alleen kwantitatief van aard. Het gaat ook om de kwaliteit en de bereikbaarheid van de huisvesting. Gemeenten en scholen kunnen het niet alleen oplossen. Zij hebben hierbij het Rijk als partner nodig.
Zie hier het volledige artikel
Lees hier het volledige artikel; Vrije val onderwijshuisvesting. Het artikel is gebaseerd op onderzoek van Pim Molmans in het kader van zijn stage bij Bouwstenen over leegstand in het maatschappelijk vastgoed.
Het bouwt voort op artikelen zoals:
- Tijd voor een update onderwijs; Bouwstenen in gesprek met Rinda den Besten van de PO-Raad; "De regels zijn gebaseerd op groei en niet op krimp" (april 2014).
- Miljoenenkorting onderwijshuisvesting; "geen geld voor noodzakelijke kwaliteitsverbetering, geen nieuwe investeringen"(december 2013)
- Omvangrijke leegstand (december 2013)
- Werkgroep Wegwerken overmaat
- Werkgroep Overheveling buitenonderhoud
- Landelijk expertteam transformatie
Meer informatie
Omdat veel schoolleiders en schoolbesturen vragen hebben over de effecten van leerlingendaling en de ruimte voor scholen om hier goed op in te spelen, is een landelijke helpdesk leerlingendaling geopend bij het Informatiecentrum Onderwijs (ICO) van DUO. Heeft u vragen, stuur dan een mail naar ico@duo.nl of bel naar 079-3232333. Voor het VO belt u 079-3232444.
Zie ook de informatiepagina's over:
- Onderwijshuisvesting
- Leegstand
- De Reisgids maatschappelijke voorzieningen; over mogelijkheden en keuzes (input voor het locale gesprek)
- voorzieningenplanning
- voorbeelden voorzieningenplannen
- Herbestemmen, transformeren en renoveren
En de website van het rijk over bevolkingsdaling en leerlingenprognoses (met overzichtskaartje Nederland).
.
Reactie toevoegen