De behoefte aan nieuwe woonvormen kan goed en soms zonder wijziging van het bestemmingsplan in leeg maatschappelijk vastgoed landen, blijkt uit de praktijk en een recente uitspraak van de bestuursrechter. De transformatie van vastgoed komt niet op gang vanuit een leegstandsprobleem, maar uit een maatschappelijke vraag die opgelost moet worden. Het sluiten van zorgcentra heeft veel lokale impact, zo blijkt ook uit het een onderzoeksrapport van Movisie. Het is van belang juist op deze vrijkomende locaties ruimte te bieden voor nieuwe initiatieven of anders gezegd de maatschappelijke vraag hier te laten landen. Nieuwe woonvormen in leegkomend vastgoed Inspirerende voorbeelden zijn een verpleeghuis in Deventer dat door Humanitas samen met studenten ook geschikt wordt gemaakt voor studentenwoningen en een voormalig zorgcentrum in Arnhem waar bewoners een ontmoetingsplek runnen. Pijnpunten en oplossingen Bredere interpretatie maatschappelijk doel Werkveld aan zet Mantelzorg ingewikkeld Dit nieuwsbericht is gebaseerd op het verslag van Margrieta Haan van het Bouwstenen-netwerk rond zorgvastgoed op basis van het congres ‘Expeditie Begonia’ van Kenniscentrum Wonen-Zorg op 24 maart 2015 en recente berichten in de media. Meer informatie Bouwstenenactiviteiten
Er zijn inmiddels volop alternatieve woonvormen ontwikkeld voor de groeiende groep ouderen; thuishuizen, kangoeroewoningen, mantelzorgwoningen, woongemeenschappen, maar ook nieuwe concepten voor leeggekomen (zorg)vastgoed. Partijen spelen hierbij in op lokale vraagstukken en woonwensen.
De ervaring leert dat het daarbij belangrijk is om de pijnpunten in de lokale woningmarkt te kennen, toekomstige bewoners bij de realisatie te betrekken en in het lokale toewijzingbeleid ruimte te bieden aan nieuwe woonvormen. Het is daarbij belangrijk aan te geven welke woonvariaties buiten de verordening vallen en wanneer verhuurders zelf de woningen mogen toewijzen (hun buren en mede-ontwikkelaars mogen kiezen).
Op 25 maart 2015 heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State bepaald dat voor het transformeren van zorgwoningen tot zelfstandige woningen met zorg geen bestemmingsplanwijziging nodig is en vergunning kan worden verleend op basis van de bestemming ‘maatschappelijke doeleinden’.
Bewoners, gemeenten, zorgorganisaties en woningcorporaties zijn nu aan zet om te experimenteren met bestaande en nieuwe woonvariaties. Hiervoor is het nodig een betere verbinding te leggen tussen de verschillende sectoren en elkaars taal en belangen te leren kennen.
De samenleving verandert, zowel wat betreft leeftijdsopbouw, samenstelling van de huishoudens, als woonwensen en behoefte aan medezeggenschap. Er is een grote groep 50-plussers die alleen oud gaat worden en velen daarvan (1 op de 4) hebben geen kinderen. Dat maakt het mantelzorgconcept ingewikkeld.
Vraag die landt in leegstand
Bestanden
Reactie toevoegen