LinkedInYouTubeTwitter

De kerk in het midden

StructuurschetsPlan je een voorziening in één van de woonkernen of precies tussen de kernen in? Krimpdeskundige Auke ten Hoeve geeft ons een lesje geschiedenis in voorzieningenplanning.

 

Auke was vroeger wethouder in een krimpgemeente en zit in de stuurgroep Ganzendijk (symbool voor krimpvraagstukken).

 

In het artikel, dat hij voor Bouwstenen schreef, laat hij zien hoe gehuchten en kleine kernen in het verleden groeide en verdwenen en welke rol gemeenschappen en maatschappelijk vastgoed daarin speelden.

 

Midden in het weiland

 

De keuze waar een nieuwe voorziening moest komen kwam heel pragmatisch tot stand. Als een gemeenschap in een gehucht de voorzieningn niet zelf kon realiseren werd samenwerking met een ander gehucht gezocht en kwam de voorziening precies tussen de kernen in; midden in een weiland. Als die voorziening betekenis had groeide de kernen er vanzelf naar toe. Oudere dorpen en gehuchten verdwenen of werden een sateliet van een groter conglomeraat dat rond de voorziening ontstond.

 

Wat we hier voorziening noemen was in feite een kerk met niet alleen religieuze, maar ook veel maatschappelijke functies. Multifunctionele accommodaties pur sang.

 

Meer informatie


Lees hier het artikel van Auke ten Hoeve

 

Dit artikel sluit aan bij Agendapunt 5 "een eigentijdse voorzieningenstructuur". Rond dit punt organiseren we diverse ontwikkel-activiteiten en verzamelen we informatie op de website.

 

Het onderwerp staat op de agenda van:

 

Bestanden

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.