aanmelden nieuwsbrief

Mfakaart button

Zoeken

Verduurzaming in de begroting & kostprijshuur

Op 8 oktober 2020 komen de financiële experts bijeen. We gaan aan de slag met twee thema’s die inhoudelijk worden voorbereid, zodat we onze tijd goed kunnen besteden. En uiteraard is er volop ruimte om elkaar te bevragen en actualiteiten te delen.

Verduurzamingsinvesteringen in de begroting

Veel deelnemende gemeenten hebben op hoofdlijnen in beeld wat de financiële opgave is voor de verduurzaming van de vastgoedportefeuille. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we hoe dat is gedaan, welke tools daarvoor zijn gebruikten en wat de ervaring daarmee is. Wat kunnen we als financieel expert met de resultaten.

 

Vervolgens kijken we hoe de duurzaamheids-investering op portefeuille-niveau in de gemeentelijke begroting en jaarrekening is/wordt verwerkt. Daarbij delen we onze ervaring en visie op hoe gemeenten omgaan met bijvoorbeeld het activeren en afschrijven van duurzaamheidsinvesteringen, de onderhoudsvoorzieningen en de mogelijkheden rond restwaarde. Dat doen we onder andere op basis van:

  • de richtlijnen uit de BBV (hoe het zou moeten);
  • de resultaten uit de landelijke Bouwstenen-enquête (het actuele beeld);
  • de kennis en ervaring van de deelnemers. 

Tijdens de bijeenkomst bespreken we ook waar de keuzeruimte zit, wat de bestendige lijn zou kunnen zijn en waar regels eventueel knellen. Het resultaat nemen we mee naar huis, maar delen we, indien relevant, ook in een nieuwe Bouwstenen-publicatie later dit jaar. 

Kostprijsdekkende huur

Diverse gemeenten hebben de kostprijsdekkende huur ingevoerd, maar in de praktijk zijn er nog wel wat knelpunten. Annemieke Lübbert van de gemeente Utrecht doet onderzoek naar deze knelpunten en de mogelijke oplossingen. Tijdens deze bijeenkomst bespreken we de eerste resultaten van haar onderzoek, welke is gebaseerd op:

  • de resultaten uit de landelijke Bouwstenen-enquête;
  • geluiden en signalen uit het actualiteitencollege over dit onderwerp op 24 september;
  • diverse interviews met gemeenten.

Tijdens de bijeenkomst delen we ook onze ervaring en kijken we hoe we elkaar op dit punt wijzer kunnen maken. En als de publicatie die we eerder maakten aanpassing behoeft is dat natuurlijk ook bespreekbaar.  

Datum, tijd en locatie

  • donderdag 8 oktober 2020
  • 10.00 - 11.30 uur
  • online

 


Ben jij er ook bij?

Deze bijeenkomst is voor deelnemers van het netwerk Financiële Experts. We horen graag of je er wel of niet bij bent.

 

En fijn als zoveel mgelijk gemeenten de enquête hebben ingevuld. Hier treft je de enquête en hier een overzicht van gemeenten die hem al hebben ingevuld.

Interesse om ook deel te nemen?

Goed idee. Zie hier meer informatie over het netwerk Financiële Experts en neem voor meer informatie contact op met Bouwstenen via 033-258 4337 of info@bouwstenen.nl

 

 

Organisatie:

Dit programma wordt inhoudelijk voorbereid door Annemieke Lübbert van de gemeente Utrecht (kostprijshuur), Paul Mooij van abc nova (BBV en praktijk) en Ingrid de Moel van Bouwstenen. De organisatie is in handen van Inge Bommezijn van Bouwstenen. Voor inhoudelijke input, vragen of opmerkingen kunt u met één van hen contact opnemen. Ze staan u graag te woord.

 


Annemieke Lübbert Paul Mooij Ingrid de Moel Inge Bommezijn
Gemeente Utrecht abcnova Bouwstenen Bouwstenen
    06 - 5231 0845 033 - 258 4337
       

Meer informatie

Datum: 
donderdag, 8 oktober, 2020 - 10:00 tot 11:30
Aantal dagen: 
0.50
Organisatie: 
BOUWSTENEN (netwerk Financiële Experts)

Snel naar

Partner worden?

Corona

Over welke techniek zou je meer willen weten?