Eveline Botter staat voor de Green Deal met scholen en het verduurzamen van vastgoed. Ze kan gerust de 'duurzame bouwvrouw' van de publieke sector worden genoemd. En dat is niet altijd gemakkelijk.
In een openhartig interview legt ze uit welke obstakels ze tegenkomt; zowel privé als tijdens haar werk bij de gemeente Leiden. Ze ervaart daar aan de lijve dat maatregelen voor duurzaamheid niet goed aansluiten bij de spelregels in de publieke sector. Dit signaal vernemen we vaker binnen Bouwstenen. Het vraagt heel veel interne energie om een en ander voor elkaar te krijgen.
Duurzaamheid in het DNA
De insteek en manier van werken van Eveline Botter zijn binnen haar eigen gemeente bekend, maar worden niet altijd begrepen. “Ik word afgeschilderd als iemand waarmee niet valt samen te werken, omdat ik zo mijn eigen principes zou hebben. Terwijl ik juist probeer om mensen die heel erg vast zitten in hun eigen principes open te laten kijken naar mogelijke oplossingen.”
Het is verbazingwekkend dat iemand als werknemer in een grote organisatie zoveel voor elkaar krijgt als Eveline. “Het kan wel. Je moet een beetje een olifantenhuid hebben en tegen de stroom in durven gaan. Maar ik vind het belangrijk dat ik mezelf in de spiegel kan blijven aankijken." En duurzaam en creatief leven zit nou eenmaal bij haar in het DNA.
Vooruit met de Green Deal
Eveline gaat ervoor; samen met haar wethouder Frank de Wit en een aantal scholen in Leiden. De gemeente heeft eerder dit jaar met zeven schoolbesturen een Green Deal gesloten. Schoolbesturen gaan hiermee een inspanningsverplichting aan om voor ten minstens één school een concreet plan van aanpak te maken. Grontmij is hier door de gemeente bij betrokken en maakt samen met de betrokkenen een integraal huisvestingsplan op strategisch niveau en een scholen-scan. Als vliegwiel. Het is vervolgens aan de schoolbesturen en scholen zelf hoe zij hier op operationeel en educatief niveau vervolg aan geven.
Maar er zijn meer activiteiten. Tijdens een inspiratiemiddag konden schoolbestuurders en directeuren aangeven wat voor hen belangrijke thema's zijn: energie, mobiliteit, groene school, natuur, etc. “Daar sluiten wij als gemeente bij aan. Want als je aansluit bij wat men belangrijk vindt, is het gemakkelijker om die stap te zetten. Of het helemaal gaat lukken weet ik niet, maar ik ben er erg enthousiast over, want nu hebben we in elk geval een noemer waarop we elkaar kunnen vinden.”
Duurzaamheidsdag
Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen verzorgt Eveline samen met haar wethouder en een schoolbestuur een sessie over dit thema.
Ook tijdens andere sessies wordt ingegaan op het verduurzamen van vastgoed. Zo zijn er sessies over slim aanbesteden met duurzaamheid als uitgangspunt en duurzaam ruimtegebruik en duurzamen voorzieningenplanning met gebruikmaking van Big Data (afstand school - buurt, leerlingenvervoer).
Kortom, de Najaarsbijeenkomst wordt ook een duurzaamheidsfeestje.
Meer informatie
- De sessie Verduurzaming en Green Deals, tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op donderdag 3 december. U bent van harte welkom.
- Informatiepagina Duurzaam en Fris
- Persoonlijke verhalen van koplopers op duurzaamheidsgebied, waaronder het complete interview met Eveline Botter
Activiteiten in Bouwstenen-verband
Scholen, gemeenten en anderen helpen elkaar vooruit bij het realiseren van de duurzaamheidsambities. Dat doen ze in Bouwstenenverband via:
- Werkgroep (Onderwijs)huisvesting; speciaal voor scholen, gericht op verbeteren en verduurzamen
- Werkgroep Verduurzamen maatschappelijk vastgoed; voor gemeenten
- Organisaties die de werkgroepen met raad en daad ondersteunen
Ieder doet dat in eerste instantie in de eigen groep. Waar nodig en gewenst zorgt Bouwstenen voor de dwarsverbanden.
Reactie toevoegen