Gemeenten hebben diverse taken rond maatschappelijke voorzieningen, maar weinig wettelijke huisvestingstaken en ze hoeven ook geen vastgoed in eigendom te hebben. Steeds meer gemeenten willen van hun vastgoed af.
Gemeenten zijn alleen wettelijk verplicht voor de huisvesting van voorzieningen te zorgen als het om onderwijs en jeugdzorg gaat.
- Ze moeten in onderwijshuisvesting voorzien en hebben er als economisch eigenaar ook geld in zitten, maar juridisch gezien zijn de gebouwen van de scholen.
- Ook moeten ze voorzien in een herkenbaar fysiek inlooppunt voor organisaties in de jeugdzorg; de zogenaamde ‘Centra voor Jeugd en Gezin’ (WMO), maar hoeven daarvoor geen eigen vastgoed in bezit te hebben.
Bezuinigingen
Jarenlang hebben gemeenten vastgoed gezien als belangrijk middel om bepaalde beleidsdoelen mee te realiseren (vastgoed om mee te sturen). Nu er bezuinigd moet worden vragen steeds meer gemeenten zich af wat ze eigenlijk wettelijk gezien minimaal moeten. Niet veel dus. Gemeenten kunnen zelf bepalen of ze al of geen vastgoed willen hebben. Zij zijn vrij hierin hun eigen koers te varen.
Taken rond voorzieningen op een rij
In bijgaand overzicht zetten Maartje van Dalen (Aestate) en Eva van Bunningen (Bouwstenen) de gemeentelijke taken rond voorzieningen en huisvesting op een rij. Dit in het kader van de update van het Spoorboekje Maatschappelijke Voorzieningen (VNG, 2008). Daarbij is ook aangegeven welke maatschappelijke partners nog meer betrokken zijn bij de realisatie van voorzieningen.
Meer informatie
- Informatie over taken en taakverdeling op de website van Bouwstenen, incl. overzicht gemeentelijke wettelijke taken
- Cijfers omtrent de omvang van het maatschappelijk vastgoed
De Update van het Spoorboekje is een samenwerkingsproject tussen partners van Bouwstenen en het Nationaal Netwerk Bevolkingsdaling. Het boekje wordt uitgebracht tijdens de Najaarsbijeenkomst op 5 december 2013. Tijdens één van de sessies wordt ook ingegaan op het minimale voorzieningenniveau. We zien uw aanmelding graag tegemoet.