Er zijn steeds minder scholen, buurt-, bejaarden- en opvanghuizen nodig. Wat daarmee te doen? Transitiespecialisten Harry te Riele en Esther van der Valk reflecteren op deze vraag. Nieuwe kansen gloren.
De inspiratie voor deze nieuwe kansen vinden ze door te leren van de geschiedenis en aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen in de samenleving.
Nieuwe collectieven
Al eerder hebben we afscheid moeten nemen van bouwwerken die onze voorouders belangrijk vonden maar nu niet meer nodig zijn, althans niet in deze hoeveelheid. Daarbij zien ze dat ons land het superindividualisme voorbij is, waardoor nieuwe gemeenschappen ontstaan. Overheden kunnen vrijkomende gebouwen slechts incidenteel zelf herbestemmen. Dat verandert voorlopig niet. Vraag is of nieuwe collectieven dat wel kunnen. Volgens Harry en Esther nog niet helemaal. Het wordt wel haalbaar als de prijs daalt, hun draagkracht groeit en ze vastgoed nodig hebben om hun droom te bestendigen. Daar kunnen ze bij geholpen worden.
Verbanden loswrikken
Ook moeten er volgens Harry en Esther nog heel wat verbanden worden losgewrikt. Bijvoorbeeld het duo vastgoed-eigendom en het duo vastgoed-geld. Ook daar leren ze van de geschiedenis en in dit geval van de common grounds. De ontwikkelingen rond geld zullen voor een groot deel bepalen hoe we vastgoed kunnen financieren. Als de huidige trend zich voortzet gaan we naar een bredere maat om gemeenschapsvastgoed op zijn betekenis te beoordelen.
Lees hier de volledige bijdrage van Harry te Riele en Esther van der Valk voor de publicatie ‘Maatschappelijk Vastgoed van Waarde’ (Bouwstenen, december 2015).
Meer informatie
- Publicatie; Maatschappelijk vastgoed in de etalage (Bouwstenen 2014)
- Artikel ‘Vastgoed-van-samen in tijden van transitie’ door Harry te Riele, afkomstig uit ‘Maatschappelijk vastgoed van Waarde (Bouwstenen, december 2015)
- Alle Bouwstenen-publicaties op een rijtje; meer info, preview en bestellen
Bouwstenen-activiteiten
- Het netwerk Overmaat als Oplossing
- De website Ruimte om te wonen.nl welke kan worden gebruikt om bottom-up initiatieven te faciliteren
Bel voor meer informatie naar Ingrid de Moel, 06 - 5231 0845.