De Belgische gemeente Gent stuurt met vastgoed veel intensiever op inhoudelijke doelen en minder op geld dan Nederland, blijkt uit een bezoek van chefs vastgoed aan deze stad.
De vastgoedafdelingen van Gent en steden in Nederland hebben grotendeels dezelfde opgave: met publiek vastgoed publieke doelen realiseren. Toch zijn er grote verschillen. Waar wij in Nederland afgelopen jaren sterk hebben ingezet op het meer zakelijk en meer bedrijfsmatig managen van onze kernportefeuille, zet Gent sterk in op de inhoudelijke opgave om de stad sociaal en economisch aantrekkelijk te houden.
Sturen vanuit inhoudelijke visie
Marlou Niewold, hoofd Vastgoed Apeldoorn: “De stad Gent gaat primair voor het verwezenlijken van een ‘droom’. De vastgoedorganisatie neemt hierin het voortouw vanuit een inhoudelijke visie op de stad. Wethouders (schepenen) worden ‘verleid’ met beelden, kosten en financiële consequenties komen pas later. Daarin verschilt Nederland van België. Beleid en sturing vindt in Nederland vooral plaats vanuit het bestuursakkoord en voorjaarsnota, het wordt vastgelegd in onze meerjarenbegroting met de beschikbare financiële middelen. Bij ons staan in het dagelijks handelen de kosten-batenafwegingen veel meer centraal.”
Snel over geld
Deze droom vertaalt zich ook in de aanpak. In Gent is vastgoed facility management. Anders dan in Nederland zit de gemeente heel dicht op de activiteiten die in het vastgoed plaatsvinden. De gemeentelijke vastgoedorganisatie in Gent is niet alleen faciliterend, maar speelt ook een actieve en soms wat activistische rol in het vastgoed. De stad neemt meer taken op zich dan we in Nederland gewend zijn. Taken rond vastgoed, leefbaarheid en ontwikkeling zijn anders belegd. Discussies zoals wiens taak het is of wie de regie neemt in het maatschappelijk vastgoed (gemeente, corporatie of welzijnspartij), kennen ze niet zo. Waar de presentaties en gesprekken met collega’s van de vastgoedafdeling gaan over dromen, bedoelingen en ideeën gaan, gaat het in Nederland al veel sneller over geld.
Zakelijke aanpak
Marianne Widt, afdelingshoofd vastgoedmanagement Arnhem, vult aan: “We zijn in Nederland flink zakelijk met het vastgoed bezig en dat kan zeker geen kwaad. Maar het is ook nuttig om misschien af en toe iets meer achterover te leunen en te kijken naar dromen en bedoelingen.” Jochem Naaktgeboren, hoofd vastgoed Gent: “Aan de andere kant vind ik juist dat er in België wel wat vaker naar de zakelijke kant mag worden gekeken.” In die zin kunnen we wat van elkaar leren.
Meedoen? Dat kan. Binnen Bouwstenen zijn de netwerken Beleid en Vastgoed en Vastgoedsturing rond dit onderwerp actief. Als u bij een gemeente werkt, kunt u hieraan meedoen.
|
Meer informatie
-
Bovenstaand nieuwsbericht is gebaseerd op de studiereis die Chefs Vastgoed hebben ondernomen. Bekijk hier de impressie van de studiereis.
-
Informatiepagina rond vastgoedbeleid