LinkedInYouTubeTwitter

Vastgoed in kinderschoenen

OnderzoekDrie op de vier gemeenten hebben geen werkend vastgoedbeleid, blijkt uit onderzoek van VNG/RHDHV. De aanpak van leegstand, planmatig onderhoud en de verduurzaming staan daardoor (niet alleen) bij gemeenten nog in de kinderschoenen.

 

Dit blijkt uit de Barometer Fysieke Leefomgeving 2015, uitgevoerd door de VNG en RoyalHaskoning DHV onder de helft van alle Nederlandse gemeenten.

 

LeegstandNiet volgens vastgesteld beleid
Het ontwikkelen of verbeteren van het vastgoedbeleid staat wel hoog op de agenda bij meer dan de helft van de respondenten, net als het professionaliseren van de vastgoedorganisatie. Verder geeft 46% van de respondenten aan wel vastgoedbeleid te hebben, maar niet volgens dit beleid te handelen.

 

Matchen vraag en aanbod
Grote uitdaging voor veel gemeenten is het matchen van vraag en aanbod. Het huidige vastgoed past niet bij de wensen en eisen van de gebruikers. Het blijkt ook lastig om de vraag op lange termijn in kaart te brengen.

 

Ruimere mogelijkheden tegen oplopende leegstand
Zonder helder vastgoedbeleid is het lastig om tijdig in te grijpen bij de veranderende omstandigheden, waardoor leegstand ontstaat. Ruim de helft van de respondenten verwacht een toenemende leegstand. Om dit te voorkomen proberen gemeenten nieuwe gebruikers te zoeken, voeren ze herbestemmingsonderzoeken uit en verruimen ze de bestemmingen.

 

Voorwaarden verduurzaming niet aanwezig
Duurzame gebouwen
Zo’n 79% van de gemeenten heeft klimaat- en energiedoelen geformuleerd. Slechts 13% maakt deze doelen ook echt concreet en voert er beleid op. De Barometer beschrijft twee randvoorwaarden voor het verduurzamen:

  1. Duidelijkheid over de kernvoorraad; dan pas kunnen investeringsbeslissingen worden gemaakt.
  2. Voldoende kennis en vaardigheden om beleid te maken op gebied van verduurzamen en monitoring van resultaten.

In de praktijk ontbreken deze voorwaarden vaak nog.

 

Trends fysieke leefomgeving
Het jaarlijks terugkerende onderzoek van de VNG en RoyalHaskoningDHV geeft inzicht in trends, ontwikkelingen knelpunten, innovaties en oplossingsrichtingen in de fysieke leefomgeving; ook in maatschappelijk vastgoed. Het onderzoek is gehouden onder bestuurders en ambtenaren. Gekeken is hoe beleid en uitvoering verbeterd kunnen worden. De helft van de Nederlandse gemeenten, dat wil zeggen 185 gemeenten, nam deel aan het onderzoek.

 

Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2015Samen aan de slag
Dat het vastgoedmanagement bij gemeenten nog in de kinderschoenen staat is geen nieuwtje en gemeenten zijn hierin ook niet uniek. Reden waarom er in Bouwstenenverband hard gewerkt wordt aan verdere professionalisering; een van de punten uit de (samenwerkings-) Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2015. Zo wordt dit jaar vervolg gegeven aan het onderzoek naar vastgoedmanagementsystemen en worden spelregels voor vastgoedmanagement opgesteld. Ook trekken partijen samen op rond de verduurzaming van het vastgoed.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

Diverse groepen:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.