Er is veel leegstand in het maatschappelijk vastgoed. Reden om het in de etalage te zetten. De jongste Bouwstenen-publicatie biedt informatie en ideeën voor het werk voor en achter de etalage.
Het wegwerken van de overmaat is geen eenvoudige opgave. Allereerst vanwege de politiek-bestuurlijke context. Niemand loopt graag met leegstand te koop. En de bijzondere (reken)regels waar publieke partijen mee te maken hebben, ontnemen soms het zicht op een integrale afweging. Ten tweede hebben we in veel regio’s te maken met een krimpende vastgoedmarkt. Het vastgoed levert dan weinig op. Grootscheepse verkoop kan de markt nog verder verstoren.
Verschillende perspectieven en bijdragen
De jongste Bouwstenen-publicatie biedt verschillende perspectieven op de overmaat in het maatschappelijk vastgoed, met uitleg, cijfers, voorbeelden en houvast. Het biedt zicht op de dilemma’s van overheden die laveren tussen een binnenwereld met zijn interne (reken)regels en de ontwikkelingen in de buitenwereld. De inhoud is gemaakt door mensen die binnen het platform actief zijn. Partners en anderen die bereid waren hun kennis en inzichten te delen met het bredere werkveld.
Jazz
Eén van die inzichten is dat we breder naar het leegstandsvraagstuk moeten kijken dan de leegstand in de eigen gebouwen. Maar met alleen een bredere kijk zijn we er nog niet.
In zijn boek De Improvisatiemaatschappij vergelijkt Hans Boutellier, hoogleraar Veiligheid en Burgerschap, de samenleving met een jazz combo. Soms bepaalt de één de melodie, soms weer een ander.
Meer informatie
De publicatie verschijnt op 4 december tijdens de Najaarsbijeenkomst. Hans Boutellier zal dan een inleiding verzorgen. En er zijn diverse sessies over leegstand en transformatie. Deelnemers krijgen van beide publicaties een exemplaar mee naar huis. Als u wilt kunt u zich hier aanmelden.
Kunt u er niet bij zijn, dan kunt u hier of bij uw plaatselijke boekhandel de publicatie bestellen.
Reactie toevoegen