Gemeenten als Tilburg, Zeist en Deventer maken vaart op hun duurzaamheidsambities en verduurzamen ook het eigen vastgoed. Subsidies en stimuleringsprogramma’s dragen daar aan bij. Dat komt naar voren tijdens een bijeenkomst van de Bouwstenen-werkgroep Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed op 26 maart 2015, waarbij relatieve koplopers met elkaar hun plannen voor komend jaar bespreken. Flinke subsidie voor Tilburg Wethouder Berend de Vries: "We dragen al jaren uit dat we het vastgoed in de stad willen verduurzamen. Nu kunnen we aan iedereen laten zien dat wij ons eigen vastgoed ook grootschalig verduurzamen. De opgewekte duurzame energie is handig voor de gebruikers van de gebouwen en voor burgers die samenwerken in energiecoöperaties." Van ambitie naar uitvoering De veelheid aan organisaties die zich met de duurzaamheidsagenda en het gemeentelijk vastgoed bezig houden, leiden soms van het doel af. Techniek en kennis is overal te halen. Een groot deel van de spaarzame duurzaamheidstijd gaat op aan de interne verantwoordingsprocedures. Zou fijn zijn als daar een oplossing in komt. Eigen agenda Breder dan eigen vastgoed Trend einde fossiele brandstof Volgens trendwatchers is het einde van het tijdperk van fossiele brandstoffen in zicht. Zonne- en windenergie zijn dan mogelijke alternatieven, maar je kunt ook denken aan verwarming door het goed en op duurzame wijze verstoken van houtsnippers uit eigen omgeving. Minder CO2 dan een gewone houtkachel, lekker warm voor huishoudens in de winter en zomers te gebruiken voor het openbaar zwembad. Na de onderlinge uitwisseling bleven diverse gemeenten na om zich over dit onderwerp te laten informeren. Meer informatie De subsidieregeling SDE+ is 31 maart 2015 om 9.00 uur geopend. Er is €3,5 miljard voor duurzame energieprojecten. Zie hier meer informatie.
De gemeente Tilburg bijvoorbeeld krijgt de komende 15 jaar in totaal €10 miljoen SDE-subsidie op de exploitatie van zonnepanelen. Hierdoor kan de gemeente op veertig gemeentelijke gebouwen in Tilburg zonnepanelen plaatsen. Bijvoorbeeld op de zwembaden, ijsbaan, concertzaal en schouwburg, panden uit de Spoorzone, het voetbalstadion van Willem II en het Natuurmuseum.
Het verduurzamen van het vastgoed via het meerjaren onderhoudsprogramma is steeds meer ingeburgerd bij gemeenten. De leidraad van het RVO is hiervoor veelvuldig als basis gebruikt. Maar om verder vooruit te komen zijn extra investeringen nodig. De koplopers zien niet zoveel in Esco’s, behalve om het gesprek over investeringen aan te jagen. Wel maken ze dankbaar gebruik van de SDE subsidies en provinciale stimuleringsmaatregelen. Deventer zoekt de oplossing ook in de kasstroombenadering.
Betrokken koplopers volgen hun eigen agenda. Tijdens de bijeenkomst hebben zij besproken hoe ze elkaar daarbij gaan helpen. Of gemeenten op het gebied van duurzaamheid vooruit komen hangt vaak af van een paar mensen binnen de eigen organisatie. Dan is het prettig ook wat collega’s van buiten te kennen en elkaar vooruit te helpen.
Buiten het eigen vastgoed wordt er flink aan duurzaamheidsambities gewerkt:
Reactie toevoegen