Veel gemeentelijke verordeningen rond onderwijshuisvesting zijn toe aan een update. Daarbij is behoefte aan een goede benadering van het begrip renovatie. De wet voorziet daar niet in en dat leidt in de praktijk tot veel gedoe. Daarom gingen we in Bouwstenen-verband op zoek naar houvast.
Levensduurverlenging van 50 jaar
Uit een verkenning van 29 verordeningen, waarvan 28 gemeenten en de modelverordening van de VNG, blijkt dat er nog best veel verordeningen zijn van vóór 2020. Daarin komt het begrip renovatie niet voor. In meer recentere verordeningen zien we wel een regeling voor renovatie, meestal uitgedrukt in termen van levensduurverlenging tussen de 20 jaar en 40 jaar. In de verordening van de gemeente Eindhoven wordt gesproken van transformatie in plaats van renovatie en wordt uitgegaan van een levensduurverlenging van 50 jaar.
Onnavolgbare vergoeding
De vergoeding voor die voor renovatie beschikbaar is kan nogal per gemeente verschillen. Zo is die in Gouda voor het voortgezet onderwijs € 1.510,- /m2. In Heerenveen is deze ongeveer twee keer zo hoog. Dat komt niet door verschil in de beoogde levensduurverlenging. In Gouda is deze 40 jaar en in Heerenveen 30 jaar.
Geen goede maat
In veel verordeningen wordt de bouwkundige kwaliteit van de gebouwen uitgedrukt in termen van de NEN 2767. Zonder 0-meting leidt dat tot veel discussie. De NEN 2767 is op gebouwniveau geen goede maat voor de bouwkundige kwaliteit. Het bouwjaar zegt dan wellicht meer, al is het ook niet zo dat hele oude gebouwen bouwkundig slechter zijn dan bijvoorbeeld de gebouwen uit de jaren ‘80. Er is behoefte aan een betere maat die tot minder discussie leidt en meer op de toekomst gericht is.
Koppeling met IHP
In de verordeningen zijn soms criteria vastgesteld om de prioriteit van de aanpak vast te stellen. In de verordening van Amsterdam is dit duidelijk weergegeven in een tabel. Vaak wordt verwezen naar het Integraal Huisvestingsplan waarin staat welke scholen als eerste in aanmerking komen voor nieuwbouw of renovatie.
Behoefte aan nieuwe benadering
De resultaten van de eerste inventarisatie en andere verordeningen hebben we in een netwerkbijeenkomst besproken. Daarbij is ook een aanzet gemaakt voor een nieuwe, andere benadering van renovatie, variërend van niets opnemen (= vernieuwbouw) tot een regeling voor tussentijdse revitalisering. Ook is een aanzet voor een beoordelingskader gemaakt. Deze wordt momenteel verder uitgewerkt en gepresenteerd en besproken tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag.
Geen regeling in de wet
De behoefte om over renovatie na te denken komt voort uit de enorme opgave waar gemeenten en scholen voor staan. Komende jaren moeten veel gebouwen worden aangepakt om aan de Europese regels te voldoen. Aanvankelijk was het idee van het Rijk hiervoor een bepaling in de wet op te nemen, maar die is er na de consultatieronde weer uit gehaald. De nieuwe VNG-modelverordening laat nog even op zich wachten en ondertussen moeten gemeenten. scholen en rijk samen toch verder. En dat kan ook zonder regeling in de wet.
Denk meeWil jij ook meer weten over dit onderwerp? Meld je dan aan voor de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024 in Amersfoort en praat mee in de sessie hierover. |
|
Meer informatie
- Overzicht: Eerste inventarisatie verordening onderwijshuisvesting 29 gemeenten (Bouwstenen, september 2024)
- Bericht: Kritische noot op wetsvoorstel (Bouwstenen, augustus 2024)
- Bericht: Gedoe rond renovatie blijft (Bouwstenen, juli 2024 )
- Ontwikkelwerk: Deltaplan Scholen