De overheid moet de uitstoot van broeikasgas veel meer beperken van de rechtbank in Den Haag. Of de uitspraak stand houdt is even afwachten, maar de overheid is hoe dan ook aan zet.
De uitspraak van de rechtbank in Den Haag is uniek. Niet eerder heeft een rechter een regering veroordeeld tot scherper klimaatbeleid. Het is de zorgplicht van de staat de burgers te beschermen tegen klimaatverandering. De overheid moet daarom van de rechtbank in 2020 de uitstoot van broeikasgas met minimaal 25% beperken in plaats van de 17% die met het huidige beleid wordt bereikt.
Aan de bak met het vastgoed
Om de doelstelling te halen zal de energieconsumptie drastisch naar beneden moeten, ook in het publieke vastgoed (ruim 80 miljoen m²). Binnen het huidige beleid moeten overheden jaarlijks 3% van de oppervlakte van hun gebouwen renoveren en energiezuiniger maken. Het gaat hierbij om gebouwen met een totaaloppervlak van meer dan 250 m² (per 1 juli 2015 verlaagd criterium).
Op basis van de Wet Milieubeheer zijn overheden ook verplicht energiemaatregelen te treffen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder, indien ze meer gebruikt dan 50.000 kWh elektriciteit en/of 25.000 m³ aeq (aardgasequivalenten).
Alternatieve middelen
Het is toegestaan om met alternatieve middelen dezelfde besparingen te realiseren. Esco’s bijvoorbeeld zijn niet verplicht en overigens ook niet populair bij gemeenten. Het gaat uiteindelijk om het doel dat gerealiseerd moet worden. Deze uitspraak bevestigt dat nog eens, los van terugverdientijden en financieringsconstructies.
Meer informatie
- Berichtgeving in het nieuws:
- Nieuwsbericht ‘Staat moet broeikasgasuitstoot van rechter sterk terugdringen’ (Volkskrant, 24 juni 2015)
- Nieuwsbericht ‘Effecten van klimaatzaak kunnen enorm zijn’ (Volkskrant, 24 juni 2015)
- Activiteitenbesluit van de Wet Milieubeheer
- Op basis van de nieuwe Richtlijn Energie-efficiënte moeten de EU-lidstaten hun energieconsumptie in 2020 terugbrengen met 20%. Opmerking: deze besparing van 20% op het energiegebruik komt overeen met het streefcijfer voor 2020, zoals genoemd in de Duurzaamheidsagenda 2011-2015.
Bouwstenen-activiteiten
Binnen Bouwstenen is een groep gemeenten en een groep scholen actief met het verduurzamen van het vastgoed. Zij delen hun kennis en helpen elkaar vooruit. Door ervaring wijs geworden proberen ze binnen het platform hun vraagstelling scherper in beeld te krijgen en kritischer te zijn op hetgeen wordt geboden, zodat er goede oplossingen komen.
Momenteel wordt in Bouwstenenverband gewerkt aan artikel over Esco’s.
Reactie toevoegen