LinkedInYouTubeTwitter

Transparante uitgaven

geld2Amsterdam Oost lanceert haar buurtbegroting en laat per buurt zien hoeveel geld ze uitgeeft aan maatschappelijke voorzieningen en vastgoed.

 

 

Afgelopen maand lanceerde Amsterdam-Oost de buurtbegroting. Het laat op een overzichtelijke en begrijpelijke manier zien hoe het stadsdeel het beschikbare budget per buurt verdeeld. “Met de buurtbegroting probeert de gemeente een brug te slaan tussen overheid en bewoners. Bewoners en ondernemers kunnen meedenken of het geld goed besteed wordt, hoe het beter kan en welke bijdrage zij zelf kunnen leveren. Die dialoog, zowel online als offline, is heel waardevol en leidt ook tot concrete acties, aldus Jeroen van Spijk, stadsdeelwethouder Amsterdam Oost.

 

Kerntakendiscussie

Een buurtbegroting is ook een handig instrument om samen te kijken of prijs en kwaliteit van de voorzieningen in verhouding zijn en waar eventueel bezuinigd kan worden. Tot nog toe doen veel gemeenten dat via een kerntakendiscussie. Zo heeft de Gemeente Almelo voor 2013 door de argumentenfabriek op een rijtje laten zetten wat de kosten en baten zijn op diverse beleidsterreinen, wat de gemeente voor dit geld doet, wat haar daartoe dwingt, wat er bereikt wordt en wat bepalend is voor de netto lasten na 2013. Ook wordt aangegeven wat de gemeente in elk geval moet blijven doen, waar ze rekening mee moet houden.

 

Gesprek met partners

De gegevens die in het kader van kerntakendiscussies worden ontsloten zijn meestal bedoeld voor het gesprek met de gemeenteraad of een gesprek met partners, zoals in Etten-Leur. Amsterdam gaat met haar buurtbegroting nog een stap verder. Het instrument is ondersteunend aan de doe-democratie en bottum up voorzieningenplanning.

 

Meer informatie

 

De bottom-up voorzieningenplanning is een van de onderwerpen tijdens najaarsbijeenkomst van het Bouwstenen-platform op 5 december 2013. U ontvangt dan ook de reisgids voorzieningenplanning. U kunt zich hier aanmelden.

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.