De meeste conflicten tussen scholen en gemeenten worden veroorzaakt door een gebrek aan geld, professionaliteit en afstemming, blijkt uit een analyse van 60 signalen uit het onderwijs. Problemen om op te lossen.
De signalen zijn afgelopen maanden door de PO-Raad verzameld en door Bouwstenen geanalyseerd. Met een beetje meer begrip, afstemming en professionaliteit is veel op te lossen.
Overschaduwd door grotere problemen
Was een paar jaar geleden de onderverhuur van ruimtes in de scholen nog een belangrijk issue, nu wordt dat nog maar beperkt genoemd. "Ze zijn er nog wel," aldus Gertjan van Midden van de PO-Raad, "maar worden overschaduwd door grotere financiële zorgen die scholen en gemeenten nu hebben.”
Van beide zijden wennen
Veel klachten en conflicten hebben direct of indirect te maken met de rijkskortingen op onderwijshuisvesting en de overheveling van het buitenonderhoud van gemeenten naar scholen. Scholen hebben meer taken en verantwoordelijkheden gekregen. De verhoudingen moeten zich opnieuw zetten en dat is voor beide partijen wennen.
Eerst zelf de zaken op een rijtje
Gemeenten hebben door kortingen en bezuinigingen veel minder te besteden. Daar worden ze zelf ook niet blij van. PO-Raad en VNG zoeken samen naar een oplossing. Gert-Jan Nijpels, burgemeester van Opmeer en voorzitter van de VNG-commissie Onderwijs, Cultuur en Sport: "Pas als we de zaken zelf goed op een rij hebben kunnen we het kabinet om meer geld vragen."
Professioneel aan beide zijden
Door de taakverschuiving is er bij gemeenten steeds minder deskundigheid aanwezig. Scholen hebben daarentegen meer kennis nodig. Dat spoort niet altijd even lekker. Voor goede samenwerking is aan beide zijden kennis en een professionele opstelling nodig, ook als het gaat om relatie, communicatie en afstemming, blijkt uit de signalen.
Afstemming steeds belangrijker
Als er minder geld is moeten scherpere keuzes worden gemaakt en is goede afstemming extra belangrijk, ook op portefeuilleniveau. Gemeenten en scholen komen elkaar dan tegen als het gaat om zaken als nieuwbouw of doorexploiteren, herschikking van de onderwijslocaties en het terugnemen van de onderwijshuisvesting.
Weten waar een ieder staat
"Ook nu al liggen er voor scholen kansen om zaken voor elkaar te krijgen", zegt mr. Iris Hoen van Wille Donker advocaten. Het zou goed zijn als schoolbestuurders wat beter op de hoogte zouden zijn van hun juridische rechten en zich meer zouden verdiepen in de bredere belangen en positie van de gemeente. Meestal komen ze er dan samen wel uit en is een rechtszaak niet nodig.
Meer informatie
- Artikel ‘Top drie conflicten rond onderwijshuisvesting’, een uitgebreide versie van het bovenstaande (Bouwstenen in Schoolfacilities, mei 2016)
- Nieuwsbericht ‘Slimmer huisvesten’, over de hernieuwde samenwerking tussen PO-Raad en Bouwstenen en de workshops die we organiseren (PO-Raad, 4 mei 2016)
- Informatiepagina over Onderwijshuisvesting
Bouwstenen-activiteiten
- Netwerk Onderwijshuisvesting, voor de professionalisering van het onderwijs (sectorversterkend)
- Netwerk Samen onder één dak, gericht op functiecombinaties in Brede Scholen, IKC’s of MFA’s (sectorverbindend)
- Onderzoek naar kansen en pijnpunten van IKC’s en MFA’s
Reactie toevoegen