De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed presenteert 2 tools voor het verduurzamen van monumenten.
Wat het verduurzamen van monumenten lastig maakt, is dat een groot aantal energiebesparende maatregelen niet aansluit bij de constructie van historische gebouwen of zelfs tot schade kan leiden. De maatregelen kunnen wringen met de beschermde cultuurhistorische waarde van het gebouw.
Hulpmiddelen
Tijdens de kennisbijeenkomst 'Monumenten verduurzamen: instrumenten voor een goede aanpak' georganiseerd door Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed zijn er 2 online tools gepresenteerd. Met behulp hiervan kom je erachter hoe je een monumentale gebouw kunt verduurzamen.
Groene Menukaart
De Groene Grachten BV heeft de tool 'Groene Menukaart' ontwikkeld. Deze online toolbox heeft ruim 50 opties voor gebruikers om de monumenten energiezuinig, milieuvriendelijk en comfortabel te maken. De website is ingedeeld in 5 thema’s: quick wins, elektriciteit, verwarming, water & groen en isolatie. Daarnaast is het ook mogelijk om inzicht in de kosten en terugverdientijd van de investering voor het verduurzamen van de historische panden te krijgen.
Duurzaam erfgoed
De tool 'Duurzaam erfgoed' is door Han van der Zanden, mede-eigenaar/adviseur van OOM Advies VOF, ontwikkeld. Het biedt een inkijk in de technieken, materialen en inzichten op het gebied van verantwoorde duurzame maatregelen in beschermde monumenten. Daarbij wordt de balans opgezocht tussen comfort, energieverbruik en monumentale waarden. Het keuzemenu leidt snel en makkelijk tot de betreffende praktijksituatie waarbij de van toepassing zijnde maatregelen, aandachtspunten en criteria worden geformuleerd.
Meedoen? Verduurzamen staat hoog op de Bouwstenen-agenda. Wil je hier je steentje aan bijdragen? Word dan partner en sluit je aan bij het netwerk Verduurzamen. |
Meer informatie
- Toolkit: Groene Menukaart
- Toolkit: Duurzaam erfgoed