LinkedInYouTubeTwitter

Terugblik Najaarsbijeenkomst 2015

Mark Pol, wethouder AlmereOp 3 december 2015 was de jaarlijkse bijeenkomst van het Bouwstenen-platform; een dag vol bekenden, informatie en inspiratie. Bijgaand de hoofdpunten, met een uitgebreider verslag van het plenaire deel en de sessies. 

 

Binnen Bouwstenen helpen gemeenten, scholen, corporaties en maatschappelijke zorg en welzijnsorganisaties elkaar vooruit bij vraagstukken rond voorzieningen en vastgoed. Het was goed om te merken dat al deze sectoren vertegenwoordigd waren, zij het de gemeenten in de meerderheid.

 

Zijn we goed bezig?

Frank Kalshoven voor een goedgevulde zaalMark Pol, wethouder vastgoed, bedrijfsvoering en financiën van de gemeente Almere en lid van de VNG-commissie Financiën, leidde samen met Ingrid de Moel van Bouwstenen het ochtendprogramma. Pol bleek een stevige gesprekspartner voor Frank Kalshoven (econoom, columnist en directeur van De Argumentenfabriek) die de zaal de vraag voorhield of ze met het maatschappelijk vastgoed wel sociaal bezig was. Lees vooral ook het uitgebreide artikel over dit plenaire ochtendprogramma.

 

De hoofdpunten

Enkele hoofdpunten van het ochtendprogramma:

  • Sociale of asociale bakstenen? Vastgoed is van economische en financiële betekenis (en bron van besparing), maar het gaat om meer; ook cultuur, beleving en solidariteit zijn belangrijke waarden.
  • Een top-down benadering werkt niet meer. De bottom-up benadering vertaalt zich ook naar vastgoed. Zie in dit verband ook de bijdrage van Jantine Kriens, voorzitter directieraad VNG voor deze dag.
  • Zowel uit de hoek van scholen als gemeenten kwam de behoefte naar voren om beter met elkaar samen te werken. De uitnodiging ligt er voor een 'coalition of the willing' waarbij wordt gewerkt aan meer openheid, een betere vertouwensbasis en meer democratie.
  • Leegstaand maatschappelijk vastgoed biedt een kans om snel extra woningen (voor vluchtelingen en andere woningzoekenden) te realiseren en tegelijkertijd de samenleving meer te betrekken bij hun eigen woonomgeving. In de zaal was veel draagvlak voor de activiteiten rond 'Ruimte om te Wonen'. Met haar eigen leegstaand vastgoed zou de publieke sector een voorbeeld kunnen stellen. Zij kan sneller vernieuwen dan de private sector. Zie in dit verband ook de bijdage van het Kadaster.
  • Ook is er veel draagvlak voor het versneld verduurzamen van het eigen (onderwijs)vastgoed.
  • Ongeveer de helft van de aanwezigen vindt het niet van belang van wie het eigendom is (als het maar functioneert). De andere helft vindt het eigendom wel belangrijk.

 

Er werd enthousiast gestemd tijdens het plenaire programma’s Middags kon men zich onderdompelen in de praktijk en nieuwe ontwikkelingen tijdens diverse parallelsessies. Alle impressies en presentaties staan inmiddels online.

 

Drie publicaties en veel digi-info

Tijdens de dag werden maar liefst drie publicaties gepresenteerd; over de waarde van maatschappelijk vastgoed, over informatiesystemen en over de kostprijsdekkende huur. Ze werden enthousiast ontvangen door de aanwezigen. De publicaties zijn vanaf nu te bestellen en worden verspreid via de bij Bouwstenen aangesloten brancheorganisaties. Veel andere informatie is op de website te vinden.

 

Meer informatie

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.