LinkedInYouTubeTwitter

Te weinig bestuurlijke aandacht

Bestuurlijke aandachtSchoolbesturen in het primair onderwijs hebben over het algemeen te weinig en te laat oog voor hun huisvesting, zeggen betrokkenen uit het onderwijs. Daardoor dreigt het onderwijs en het huishoudboekje van scholen in de knel te komen.

 

Scholen zitten in een spagaat tussen onderwijsdoelen en huisvestingsmiddelen, zeggen betrokkenen uit het onderwijs tijdens een Bouwstenen-bijeenkomst: “Het is schipperen tussen wat je aan huisvesting wilt en wat je hebt.” Bestuurlijke aandacht is nodig om tijdig en met verstand van zaken in te kunnen spelen op zaken als krimp en de nieuwe taak van scholen rond het buitenonderhoud, maar ook om missers te voorkomen.

 

Onderwijs in de knel
Schoolbord
Omdat die aandacht er lang niet altijd is worden concessies aan het onderwijs gedaan, direct maar ook indirect (minder zichtbaar), bijvoorbeeld omdat vanwege slechte luchtkwaliteit de kinderen minder leren en het ziekteverzuim van docenten hoger is. Dat is wetenschappelijk bewezen, maar heeft nauwelijks effect op de besluitvorming. Ook zijn er scholen met 50 vestigingen waarvan er de komende jaren als gevolg van krimp 17 moeten sluiten. Ook dat grijpt in op het primaire proces. Het zou goed zijn als hier op bestuurlijk niveau meer aandacht voor zou zijn, vinden betrokkenen: "Nu wordt er vaak te lang gewacht, waardoor het probleem alleen maar groter wordt."

 

Veel geld en eigen afweging
In de exploitatie van een school lijkt onderwijshuisvesting van ondergeschikt belang, maar bij elkaar gaat het om veel geld, bijvoorbeeld € 1,1 miljoen per jaar voor energie. Als de huisvesting goed geregeld is, desnoods voor iets meer geld dan de normbedragen, kan dat extra voordeel voor het onderwijs opleveren en de school aantrekkelijker maken voor zowel leerlingen als docenten. Schoolbesturen kunnen daarin grotendeels een eigen afweging makenen.

 

Leren van missers

Nu schoolbesturen meer verantwoordelijkheid hebben in de huisvesting is er bestuurlijk ook meer bestuurlijke aandacht en professionaliteit nodig. Die is vaak niet aanwezig begrijpen we uit signalen uit het veld. Bij Bouwstenen horen we heel vaak: "Het bestuur weet er niets van". Schoolbesturen kunnen  leren van de missers van ROC Leiden, Amarantis en diverse andere scholen en ook van de ervaring met de overheveling van de huisvesting bij het middelbaar beroepsonderwijs.  

 

Governance nog in de kinderschoenen
Meer openheid in de afwegingen die het schoolbestuur maakt en de wijze waarop zij het geld besteed kan missers voorkomen. De governance staat bij het onderwijs echter nog in de kinderschoenen. Scholen vertonen nog nauwelijks de transparantie die de PO-Raad graag bij hun leden ziet, blijkt uit onderzoek van de Algemene Onderwijsbond en een rondgang in het netwerk van Bouwstenen.

 

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteitenTwee keer een valse start, Vijf jaar rommelen met kunsthal KAdE - Miro Lucassen

  • Op woensdag 27 mei organiseert Bouwstenen een bijeenkomst rond het boek 'Twee keer valse start' van Miro Lucassen met als titel ‘Leren van vastgoeddrama’s’. Na de aftrap van Pim van de Berg, wethouder gemeente Amersfoort (mede subsidiegever van dit boek) en Miro Lucassen, auteur, gaan twee deskundigen in op wat we van dit boek en andere voorbeelden kunnen leren. 
  • Binnen Bouwstenen zijn een aantal scholen actief op zoek naar mogelijkheden om te voorkomen dat onderwijsgeld ongewenst weglekt naar de huisvesting en energierekening. Ook meedoen? Bel 06 - 5231 0845, deel je kennis en blijf altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.