Sturing aan de verduurzaming
Op 22 september 2020 komt het netwerk vastgoedsturing online bij elkaar.
De route van de verduurzaming loopt langs verschillende lijnen. Zo hebben we de weg van de routekaarten en strategische (investerings)plannen; welke misschien door een speciale medewerker wordt getrokken. En we hebben de praktijk van het reguliere onderhoud en speciale vastgoedgoedprojecten. Omdat het meeste vastgoed al staat is het Meerjaren Onderhoudsprogramma een belangrijk instrument om te verduurzamen. Daarbij is sloop-nieuwbouw misschien wel de meest gewenste optie, maar niet altijd de duurzaamste keuze uit oogpunt van materiaalgebruik. Hoe verbind je als portefeuillemanager al deze lijnen in je portefeuillestrategie? Hoe zorg je voor synergie?
Dat is het thema van vandaag. Hoe maak je duurzaamheid onderdeel van jouw vastgoedsturing? Hoe zorg je voor een goede verbinding en afweging tussen de strategie vanuit de verduurzaming bezien en de dagelijkse praktijk bij het onderhoud. Met dit thema bouwen we voort op de publicatie die we in 2019 over dit onderwerp hebben uitgebracht.
Hoe de hordes te nemen
We starten met de belangrijkste conclusies uit deze publicaties en de hordes die nog genomen moeten worden om kosteneffectief te verduurzamen. Hoe gaat dat in de praktijk bij de deelnemende gemeenten en welk houvast hebben we hiervoor. We doen dat samen met Thomas Nobel van TwynstraGudde.
Thomas zal vanuit het onderzoek destijds kort ingaan op hoe we:
- duurzame doelstellingen beter hanteerbaar kunnen maken voor sturing op de portefeuille (ook vanuit technisch beheer);
- duurzaam onderhoud breder kunnen inzetten dan alleen voor instandhouding (ook voor kwaliteitsverbetering);
- de kennis van onderhoudsmedewerkers beter kunnen benutten voor het bepalen van de meest kosteneffectieve route bij portefeuillesturing.
De dagelijkse praktijk
Vervolgens reflecteren we op de gekozen oplossingen samen met iemand uit de gemeentelijke onderhoudspraktijk (naam volgt). In hoeverre sluiten onze aanpak en ideeen aan bij de praktijk vanuit de uitvoering. Hebben we iets over het hoofd gezien? Hoe komen we hierin verder? Samen bespreken we de ins en out van de thematiek en de knoppen om aan te draaien.
Tips en adviezen
Op het eind van de bijeenkomst kijken we welke acties we kunnen ondernemen om de strategische plannen rond de verduurzaming en de onderhoudspraktijk goed in te passen in onze portefeuillesturing. De resultaten nemen we mee naar huis maar zijn wellicht ook bruikbaar voor andere gemeenten. In dat geval maken we er een mooi artikel van in de Bouwstenen-publicatie over verduurzaming die op 3 december uit komt.
Datum, tijd en locatie
- dinsdag 22 september 2020
- 10.00 - 12.00 uur
- Online vanuit Studio De Rooie Cent
Ben jij er ook bij?Deze bijeenkomst is voor deelnemers aan het Bouwstenen-netwerk Vastgoedsturing. We horen graag of je er wel of niet bij bent. Wil je aansluiten?Interesse om aan dit netwerk deel te nemen? Neem dan contact op met ons op via 033-258 4337 of info@bouwstenen.nl. |
|
Organisatie
Dit programma wordt inhoudelijk voorbereid door Sidney Mac Gillavry en Ingrid de Moel. De organisatie is in handen van Inge Bommezijn. Voor wensen, vragen of informatie kunt u met hen contact opnemen. Ze staan u graag te woord.
Sidney Mac Gillavry | Ingrid de Moel | Inge Bommezijn |
bbn | Bouwstenen | Bouwstenen |
06 - 8317 5113 | 06 - 5231 0845 | 033 - 258 4337 |
Meer informatie
- Publicatie Verduurzaming als organisatievraagstuk (2019)
- Bouwstenen-netwerk Vastgoedsturing