LinkedInYouTubeTwitter

Scholen professionaliseren

Ideeen landenScholen zijn zich aan het professionaliseren in hun huisvestingstaak en op zoek naar de volgende stap. Voor het eerst waren er tijdens een Bouwstenen-bijeenkomst meer scholen dan gemeenten aanwezig.

 

En voor het eerst ook is een school officieel partner van Bouwstenen geworden. Dat zijn goede berichten, want op 1 januari 2015 worden scholen verantwoordelijk voor het buitenonderhoud en een goede school is hierop voorbereid.

 

Verstand van huisvesting

Lengkeek biedt Zeillemaker van OCW zijn boek over onderwijshuisvesting aanWim Lengkeek heeft zich deze zomer stevig in die overheveling verdiept en er een boek over geschreven. Op 8 oktober 2014 bood hij het eerste exemplaar aan aan de heer Zeillemaker, plaatsvervangend directeur Primair Onderwijs van het Ministerie van OCW. Die benadrukte in zijn reactie drie punten:

  1. het belang van een strategische visie voor onderwijs, met huisvesting als integraal onderdeel;
  2. dat er voldoende financiering is om het buitenonderhoud professioneel op te pakken;
  3. volledige doordecentralisatie als mogelijke toekomst.

 

Zeillemaker bleef de hele middag om te luisteren naar de verhalen uit het veld en om met de deelnemers in gesprek te gaan. Ook dat was een goed signaal. Zeker omdat hij in het begin van zijn toespraak vertelde dat hij geen verstand had van vastgoed. Verstand komt met de jaren. Dat weten alle (vastgoed)professionals.

 

Overheveling Buitenonderhoud; strategie en uitvoeringElke strategie zijn eigen vraagstukken

Na de koffie vertelden drie schoolbesturen over de keuzes die zij m.b.t. de overheveling  van het buitenonderhoud hebben gemaakt.

  • SPO Utrecht pakt het zelf op;
  • Onderwijsgroep Amstelland besteedt het uit aan de gemeente Amstelveen;
  • Avans heeft ervaring met huren en hoeft het buitenonderhoud daarvan niet zelf te doen.

Rob van der Westen, Jan Kotterer en Arnaud Opdam wisten het kort en bondig te vertellen. Uit hun verhaal kwam duidelijk naar voren dat welke strategie je ook kiest, er voor bestuurders een taak ligt zich op de een of andere manier te professionaliseren en dat aan elke keuze ook risico’s verbonden zijn. Een goed bestuur heeft deze risico’s in beeld en dat hadden de heren.

 

Volop gespreksstof tijdens de bijeenkomstVerder professionaliseren
Dat wil niet zeggen dat we er al zijn. Sterker nog. Het begint nu pas. Scholen kunnen de professionaliseringsslag zelf maken, samen optrekken met anderen of inhuren. Dat laatste is voor vrijwel alle besturen een item. Professioneel opdrachtgeverschap is een belangrijk thema. En leuk. Dat staat toevallig ook op het programma van de Najaarsbijeenkomst. Marleen Hermans, professor publiek opdrachtgeverschap, gaat hier op 4 december verder op in. Hopenlijk tot ziens.

 

 

Meer informatie

 

Verder professionaliseren?

Zie hier het programma van de Najaarsbijeenkomst Bouwstenen 4 december 2014 en het berichtje over het onderzoek van Marleen Hermans (september 2014). 

 

En hier de mogelijkheid voor scholen en gemeenten om in eigen clubverband maar ook samen wijzer te worden en krachten te bundelen.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.