LinkedInYouTubeTwitter

Scenario's voor voorzieningen

CursusPhilips Idenburg en Mark Schweitzer beschreven de trends en ontwikkelingen waaraan de sociale huursector onderhevig is. Bouwstenen vertaalde die naar maatschappelijke voorzieningen

 

 

 

Sociaal Wonen 2030Sociaal Wonen 2030

Philip Idenburg en Mark Schweitzer (2013) publiceerde het boek Sociaal Wonen 2030. Een boek dat ingaat op de trends en ontwikkelingen, en de gevolgen daarvan voor de huisvesting van de laagste inkomensgroepen. Daarnaast verkennen Idenburg en Schweitzer hoe de samenleving in 2030 eruitziet, door middel van scenario’s. Zij laten het aan de lezer deze scenario's te vertalen naar hun eigen praktijk. Als opmaat voor de ‘Reisgids maatschappelijke voorzieningen die 5 december gepresenteerd wordt, is Sociaal Wonen 2030 samengevat in een artikel en door Bouwstenen vertaalt naar maatschappelijke voorzieningen.

 

Scenario’s

De scenario’s zijn gedefinieerd aan de hand van twee assen: economische conjunctuur en politieke koers en regelgeving. Vertaalt naar maatschappelijke voorzieningen komen die scenaro's op het volgende neer. Scenario's Sociaal Wonen 2030 

  • Kelder scenario: er is langdurig economische crisis en ieder staat er voor zich voor. Er is nauwelijks een sociaal vangnet; alleen voor de echte kansarmen in de samenleving. Verder bekommert men zich niet om elkaar. Er komen weinig initiatieven van de grond waarbij zelfredzame de niet-zelfredzame helpen of waarbij men elkaar helpt. Omdat de overheid nog maar een beperkt aantal maatschappelijke organisaties steunt, zijn veel organisaties omgevallen. Ze hebben het vastgoed leeg achter gelaten. De bezettinggraad van het overige maatschappelijk vastgoed is laag.
  • Overloop scenario: de economie draait op een laat pitje, maar we proberen er samen iets van te maken. Doordat hervormingen mislukt zijn, zit iedereen krapper bij kas. Men zoekt elkaar op voor steun en om samen te kunnen voorzien in de levensbehoeften. Bijna elke wijk heeft wel een buurtmoestuin. Ook private en publieke organisaties zoeken elkaar meer op, omdat niemand voldoende middelen heeft om het alleen te doen. In de wijken is de sociale cohesie wel te merken, maar dit gebeurt veelal bij de mensen thuis en op straat. Maatschappelijk vastgoed is onbetaalbaar en staat leeg. De gebouwen die in gebruik zijn worden maximaal benut om deze rendabel te houden.
  • Woonkeuken scenario: de economie staat er weer beter voor en we zetten ons samen in voor een mooie samenleving. Het sociale vangnet is toereikend, ook voor de middeninkomens. Bewonersinitiatieven ontpoppen initiatieven waarin men samen voor elkaar zorgt, met eten, zorg of andere zaken. Het sociale netwerk van mensen is groot, ook van de kansarmen. Maatschappelijke vastgoed in de buurten en wijken wordt goed gebruikt en is rendabel. Men ziet de waarde van multifunctioneel vastgoed, want samen bereik je meer.
  • Lounge scenario: het gaat weer goed met de economie en iedereen die wil, kan profiteren, maar is hier wel zelf verantwoordelijk voor. Van een sociaal vangnet is nauwelijks sprake en je kunt er enkel aanspraak op maken indien je, niet door eigen schuld, ondersteuning nodig hebt. Veel maatschappelijke organisaties zijn verdwenen. Gemeenten hebben nog maar weinig vastgoed in hun portefeuille. Het voorheen maatschappelijke vastgoed is nu in gebruik door private partijen en/of particulieren.  Van sociale cohesie in de wijken in geen sprake, buurthuizen zijn al lang gesloten.  

 

Meer informatie

 

Tijdens de Najaarsbijeenkomst op 5 december 2013 worden verschillende onderdelen van de Reisgids besproken, waaronder minimale voorzieningen. Zie hier het programma van de Najaarsbijeenkomst. U bent van harte welkom!



Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.