LinkedInYouTubeTwitter

Samenwerking rond renovatie

SamenwerkingIn Zoetermeer werken gemeente en schoolbesturen in goede harmonie samen aan de schoolgebouwen, ook als het gaat om renovatie. Ze leggen uit hoe ze dat doen.  

 

Roel van Leerdam, UnicozEr is in Zoetermeer strategisch overleg, onderhoud en renovatie zijn goed geregeld en voor toekomstige investeringen is een vervangingsfonds ingesteld. “Maar het belangrijkste is wederzijds vertrouwen,” zegt Roel van Leerdam, voorzitter CvB van Unicoz Onderwijsgroep.

 

Bouwen aan vertrouwen
Cees Hamoen, de betrokken portefeuillemanager bij de gemeente Zoetermeer: “De decentralisatie van de onderwijshuisvesting in 1997 is hier ook echt doorgevoerd. Zowel gemeenten als scholen zijn actief betrokken bij alle aspecten en processen rond onderwijshuisvesting; ieder vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid en competenties.”

 

Cees Hamoen, gemeente ZoetermeerVervangingsfonds voor tussentijdse renovatie
In Zoetermeer wordt de onderwijshuisvesting structureel aangepakt, voor de hele stad en over de schoolbesturen heen. Het Integraal Huisvestingsplan is het fundament voor de vijfjaarlijkse herijking van het gemeentelijk vervangingsfonds. Hierin wordt ook geld voor tussentijdse renovatie gereserveerd. Uitgangspunt is dat een school in principe 50 jaar mee kan en dat er na 25 jaar een renovatie plaatsvindt.

 

Elkaar betrekken
Er is zoveel vertrouwen dat de schoolbesturen ook het bouwheerschap en de uitvoering van het binnen- en buitenonderhoud aan de gemeente hebben uitbesteed. Niet alleen zakelijke motieven spelen een rol bij die keuze. Roel van Leerdam: “Om goed samen te werken moet je elkaar iets gunnen. Bovendien houd je op deze manier beide partijen betrokken.”

 

Professionele uitvoering
Martijn Geerts, Unicoz OnderwijsgroepSamenwerking vraagt ook professionaliteit aan beide kanten. Unicoz heeft daarom bouwkundig ingenieur Martijn Geerts in dienst genomen en een eigen kwaliteitslabel voor scholen ontwikkeld, dat door de gemeente wordt omarmd. Martijn Geerts: “Wij hebben volledig zicht op alles wat er gebeurt. Scholen kunnen alle problemen melden bij één telefoonnummer en dan wordt het afgehandeld. Voor het planmatig onderhoud krijgen we facturen en voor het correctieve onderhoud kwartaalafrekeningen.”

 

Gert-Jan Nijpels, Opmeer en VNG-commissie OnderwijsCommissie Nijpels
Roel van Leerdam maakt deel uit van de commissie Nijpels; een commissie bestaande uit bestuurders van VNG, PO-Raad en VO-Raad, die voor staatssecretaris Dekker een advies heeft geschreven om de discussie over renovatie van schoolgebouwen in gemeenten en scholen vlot te trekken. Het is dan ook geen verrassing dat in het advies elementen van de Zoetermeerse aanpak zijn opgenomen.

 

 


Meedoen tijdens de najaarsbijeenkomst?

Eén van de sessies tijdens de Najaarsbijeenkomst op 1 december a.s. gaat over de afspraken tussen gemeenten en scholen rond renovatie. Burgemeester Nijpels, Unicoz, de PO-Raad en de VO-Raad zijn daarbij. Aanmelden voor de Najaarsbijeenkomst kan nog.

Professionaliseren

Begin 2017 organiseert Bouwstenen samen met de VNG, de PO-raad en VO-Raad vier (gratis) regionale bijeenkomsten voor gemeenten en scholen rond de professionalisering van het vastgoedmanagment. De bijeenkomsten zijn op:

 

 

Meer informatie
Lees hier het volledige interview met Unicoz en Zoetermeer: ‘Je moet elkaar iets gunnen en betrokken houden’ (Schoolfacilities, november 2016)

 

Najaarsbijeenkomst 2016 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.