Rond het interview van Bouwstenen met Marc Calon is op Linkedin een uitgebreide discussie ontstaan. Wat is de rol van corporaties in het sociale domein?
De discussie naar aanleiding van het interview met Calon werd aangezwengeld door Klaas Mulder, docent Hogeschool Utrecht, in een blog voor Ruimtevolk. Mensen die reageerden zijn begaan met de publieke zaak, maar niet (meer) uit de sector zelf.
Onverstandig
Marc Calon, voorzitter van Aedes, zou graag zien dat corporaties de kans krijgen om zich tot maatschappelijke verbindingsmachine te ontwikkelen. Dat geluid is ook te lezen in het manifest waarmee acht corporaties bij minister Blok pleiten voor meer ruimte voor de sociale rol van corporaties.
In de ogen van Mulder is dat onverstandig. Naar zijn idee zou de gemeente hierin het voortouw moeten nemen. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de uitvoering van de participatiewet, de Wet langdurige zorg en de Wet op de jeugdzorg en ontvangen daar geld voor. Corporaties zijn met hun kennis van de huurder bij uitstek geschikt om te toetsen of de decentralisaties goed verlopen. Zij kunnen de effecten bij hun doelgroepen monitoren en de gemeenten of andere verantwoordelijke instanties hierop aanspreken.
Lokale uitdagingen en verschillen
Iedereen is het er wel over eens. De opgave rond de decentralisaties is enorm en vereist goede afstemming en samenwerking op lokaal niveau. Alle sectoren hebben daarin een rol.
Diverse mensen in de discussie zien voor corporaties een belangrijke rol weggelegd; niet alleen op het gebied van huisvesting van bijzondere doelgroepen, maar ook op het gebied van leefbaarheid. Zij zijn van mening dat vooral in krimpgebieden corporaties een breed takenpakket moeten houden en dat regionale differentiatie van de DAEB-criteria (diensten van algemeen en economisch belang) meer aandacht zou moeten krijgen. Dit raakt ook de rol die corporaties (kunnen) spelen bij brede scholen en MFA's waar publieke en private diensten worden aangeboden.
Tips voor corporaties
Uit de reacties op de blog van Klaas Mulder zijn een aantal tips voor corporaties te destilleren die aansluiten bij de ambitie zoals in het manifest geformuleerd, zonder het werk van andere partijen over te nemen:
- Vraag als corporatie nadrukkelijk aandacht voor ieders rol en taakverdeling en beschouw leefbaarheid in eerste instantie als gemeentelijke verantwoordelijkheid. Als de gemeente hier partners bij wil zoeken, sta hier als corporatie dan voor open, zonder werk van anderen over te nemen.
- Profileer je als een maatschappelijke organisatie. Hiermee versterk je positie als corporatie en ben je minder vatbaar voor een ‘greep uit de kas’.
- Draag uit dat het door corporaties opgebouwde vermogen primair moet worden geïnvesteerd in de kerntaak wonen. Maak duidelijk dat die rol is ingegeven door het feit dat met die inzet zowel het eigen vermogen als maatschappelijk kapitaal is gediend.
- Richt governance en besluitvorming in op een manier dat huurders en buurtbewoners een centrale stem krijgen in je aanpak en lever zo een bijdrage aan de gewenste verbindingen.
Auteur: Thomas Vernooy
Meer informatie
- Nieuwsbericht n.a.v. interview met Marc Calon 'Corporatie als verbinder' (Bouwstenen, oktober 2014)
- Blog Klaas Mulder 'Stenen stapelen is zo gek nog niet' (Ruimtevolk, 14 november 2014)
- Manifest van corporaties 'Mensen wonen in huizen' (juni 2014)
Najaarsbijeenkomst
Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen wordt ingegaan op diverse onderwerpen waar corporaties een rol (kunnen) spelen;
- in de gesprekken met Marc Calon en Joan Veldhuizen of met Aly van Beek en Thom Aussems
- en de sessie rond wonen en zorg en nieuwe businessmodellen.
Reactie toevoegen