LinkedInYouTubeTwitter

Risico’s beter in beeld

RisicomanagementUit onderzoek van Twynstra Gudde onder 30 gemeenten blijkt dat 56% aan risicomanagement doet. TG ziet risicomanagement als prima instrument om te professionaliseren en geeft in haar publicatie voorbeelden en tips.

 

De resultaten van het onderzoek 'Risicomanagement Gemeentelijk Vastgoed 2016' werden op 14 juni 2016 door Twynstra Gudde gepresenteerd.

 

Opvallend verschil
Opvallend is het verschil tussen grote en kleine gemeenten. Grote gemeenten voeren veel vaker risicoanalyses uit en verbinden daar vaker maatregelen aan dan kleine gemeenten. Zowel grote als kleine gemeenten zien de meeste risico’s op het gebied van beheer en exploitatie, waarmee gelijk het belang van professioneel vastgoedmanagement wordt benadrukt.

 

Voeren gemeenten een risico-analyse uit? Uitgesplitst naar kleine en (middel)grote gemeenten

 

Geen gemeengoed, wel voorbeelden
Hoewel risicomanagement bij bouwprojecten gemeengoed is, is dat niet het geval bij het reguliere vastgoedmanagement. De voorbeelden in de publicatie laten zien hoe het in de praktijk kan werken. In Tilburg worden inspecties en keuringen gestructureerd gemonitord middels een ‘stoplichtensysteem’ in haar vastgoedmanagement-informatiesysteem. Ook in Almere is risicomanagement integraal onderdeel van haar werkproces en is er een koppeling met de ISO-certificering. En in Den Haag wordt aan elk besluit over vastgoed een risicoparagraaf toegevoegd.

 

Soft controls
Take Risk?
Goede informatie(systemen) zijn cruciaal voor goed risicomanagement. Maar met alleen monitoring en systemen ben je er nog niet. De soft controls zijn minstens zo belangrijk. Het gaat daarbij om zaken als cultuur, managementstijl en personeel.

 

Doel helder voor ogen
Risicomanagement begint bij het helder voor ogen hebben wat de doelen van de organisatie zijn. Van hieruit ligt er een koppeling naar wijze van sturen en het organiseren van de leercyclus daarvoor.

 

Meekijken en vragen stellen
In Almere gaat er geen voorstel of contract de deur uit zonder dat een collega kritisch heeft meegelezen (het vier ogen principe). Hoewel niet genoemd, helpen vragenstellers van buiten (bewoners, collega's, bureaus, netwerkcontacten enz.) vast ook goed om blinde vlekken en risico's te voorkomen.    

 

Continue verbetering
Tot slot wordt uit de bespreking van de publicatie weer eens duidelijk dat de spelregels rond vastgoedmanagement zoals gemeenten die in Bouwstenenverband ontwikkelen ook steeds voor verbetering vatbaar zijn. De publicatie van TG geeft een breder beeld van risicomanagement dan in de spelregels vervat en kan goed worden gebruikt om het eigen risicomanagement nog eens tegen het licht te houden. Het biedt houvast in de discussie, o.a. wat betreft vraagstukken als wat is een risico, hoe ziet de RISMAN-methode voor risicomanagement eruit en welke invalshoeken zijn er?

 

Meer informatie

 

Graag uw input

 

Meedoen met Bouwstenen

Quick scan TGVrijdag 24 juni organiseren we de introductiebijeenkomst Waar staat uw gemeente qua vastgoedmanagement?' voor gemeenten die hun vastgoedmanagement naar een hoger plan willen brengen. Twynstra Gudde verzorgt hier een quick scan om de eigen positie te bepalen, er wordt ingegaan op de praktijk en samen kijken we wat we aan elkaar kunnen hebben. Bent u erbij?

 

OnderhoudOp donderdag 7 juli staat de bijeenkomst ‘In Control met Onderhoud’ gepland, over het onderhoud van maatschappelijk vastgoed en de ondersteuning hiervan via vastgoedmanagementsystemen. Gratis voor maatschappelijke organisaties, wel graag even aanmelden.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.