Het regeerakkoord van VVD en CDA kan stevige impact hebben op maatschappelijk vastgoed. Saskia Knoop (van Keulen & van Zutphen) en Marc van Leent (de Wijkplaats) hebben de effecten op een rijtje gezet.
De meest in het ooglopende passage (blz. 31) in het regeerakkoord is: 'De gebouwen, infrastructuur en faciliteiten in het onderwijs worden in weekeinden en vakanties meer gebruikt voor opleidings- en scholingsactiviteiten zoals zomerscholen en leven lang leren-activiteiten". Dit vraagt veel meer professionaliteit in het beheer van scholen dan nu beschikbaar is.
Er zijn ook veel andere passages die direct of indirect naar maatschappelijk vastgoed verwijzen.
- Met betrekking tot (ouderen)zorg wordt gesteld (blz. 17): 'kwalitatief goed basiszorg moet zo dicht mogelijk bij de patiënt worden georganiseerd' en 'zorg die nu in ziekenhuizen wordt verleend, maar beter door de huisarts kan worden gegeven, gaat terug naar de huisarts'. Dit is ongetwijfeld een flinke impuls aan gezondheidscentra in buurten en wijken.
- Een vergelijkbaar beleid wordt voor sport bepleit (blz. 20): 'Scholen, sportverenigingen en sportclubs zo dicht mogelijk bij mensen in de buurt (veiligheid)' en 'Sport- en sportvoorzieningen bij wijkplannen als integraal onderdeel voor verbetering leefbaarheid'. Een dergelijk beleid is niet alleen van betekenis voor de locatie maar ook voor de (ruimtelijke) samenhang met andere voorzieningen.
- Bij onderwijs valt op dat het geld gaat naar verbetering van het primaire onderwijsproces (blz. 32). Geen woord over 'frisse' scholen en de kwaliteit van onderwijsgebouwen in het algemeen. Moet de kwaliteit straks uit het meervoudig gebruik bekostigd worden, zoals bij punt 1 genoemd?
- Cultuur heeft niet de grootste prioriteit; er wordt meer aandacht gevraagd voor de verdiencapaciteit van cultuur (blz. 33). Als culturele instelling wil je dan graag in de buurt zitten van (andere) publiekstrekkers. En waarom een eigen gebouw willen hebben, als er zoveel vastgoed leegt staat?
- Op de kinderopvang wordt door VVD en CDA verder bezuinigd (blz. 44). Zullen daarmee de wachtlijsten in de kinderopvang verdwijnen? In hun onderlinge strijd om ouders en kinderen voor zich te winnen, zullen kinderopvangorganisaties zoeken naar de meest aantrekkelijke plekken en beste accommodaties.
- Er wordt veel gesproken over een kleine en dienstverlenende overheid (blz. 5 en elders). Onder meer rijst dan de vraag: wat gaan we doen met de gebouwen die in dat verband overschieten? Nog interessanter is de vraag of het beroep op de eigen verantwoordelijkheid van burgers, instellingen en markt ook betrekking heeft op de huisvesting van maatschappelijke voorzieningen. En als dat zo is, wat is dan nog de rol van de (gemeentelijke) overheid bij deze huisvesting?
Zie hier de reactie van de VNG , Aedes en de MOgroep op het regeerakkoord.
Of die van de Bond KBO en VGS (onderwijs)
Reactie toevoegen