Op 14 april 2011 heeft het Ministerie van BZK een publicatie uitgebracht met de resultaten van het "Ontwikkelprogramma bewonersbeheer" op hoofdlijnen; met voorbeelden, voor- en nadelen, risico's en tips.
De publicatie werd gepresenteerd tijdens een conferentie over zelfredzame buurten, georganiseerd door het Ministerie, NICIS en het onderzoeksinstituut OTB.
De overheid ziet graag dat burgers het voortouw nemen bij acties tegen verloedering van hun buurt. Uit recent verschenen onderzoek blijkt dat als bewoners onvoldoende vertrouwen in medebewoners hebben, ze niet snel in beweging komen tegen overlast en onveiligheid. Zij willen steun van de overheid en instanties die zich om hun buurt bekommeren. Maar hoe doe je dat in een tijd waarin er minder financiële middelen zijn?
Eén van de mogelijkheden is via bewonersbeheer in buurtaccommodaties. Bewonersbeheer is niet alleen goedkoper dan beheer door beroepskrachten, maar draagt ook bij aan de publieke vertrouwdheid en onderlinge binding. Ook maakt het het werk van professionele wijkondersteuners gemakkelijker. Door een goed georganiseerd punt in de buurt, van en dichtbij bewoners kunnen zij hun werk beter en efficiënter doen. Bewonersbeheer biedt ook kansen aan individuele burgers; een zinvolle tijdbesteding, een opleiding, werkervaring en een kans om te ondernemen.
Belangrijkste vraag voor de overheid is hierbij niet, "hoe kom je aan vrijwilligers?", maar wat zie je als overheidstaak. Hoe trek je je als overheid terug en bied je ruimte aan bewoners, zodanig dat ze het samen kunnen oppakken en belangrijke maatschappelijke doelen gewaarborgd blijven? In de publicatie wordt hierop nader ingegaan.
Meer informatie
Zie hier de publicatie, de daarin genoemde cases en andere informatie over bewonersbeheer in maatschappelijk vastgoed.
Het Ontwikkelprogramma bewonersbeheer is een programma dat maatschappelijke dienstverleners, gemeenten en corporaties samen hebben opgepakt en uitgevoerd in de periode november 2010 - februari 2011.
- De tussenresultaten van het ontwikkelprogramma zijn steeds breed gedeeld via berichten in de nieuwsbrief van Bouwstenen voor Sociaal.
- Ook zijn concrete cases beschreven en is een overzicht gemaakt van specifieke informatie over dit onderwerp op de website van Bouwstenen voor Sociaal (zie hier).
Het ontwikkelprogramma is mogelijk gemaakt door de deelnemende partijen, gesteund door de MOgroep, het MFA lab, de Kopgroep maatschappelijk vastgoed (nu Bouwstenen) en het Ministerie van BZK en getrokken door de Wijkplaats.
Reactie toevoegen