In de Indische buurt in Amsterdam is de eerste "onoverdekte" buurtkamer geopend. Het "postzegelpark" is door de buurt ingericht. Het concept is ook elders toepasbaar.
"Postzegelparken" zijn kleine initiatieven die tot stand komen in samenwerking met bewoners en met ondersteuning van gemeenten, corporaties en maatschappelijke dienstverleners. Het mes snijdt aan twee kanten. Verwaarloosde pleintjes en hoekjes worden opgeknapt en tegelijkertijd worden nieuwe ontmoetingsplekken gecreëerd. Bij de inrichting en het beheer wordt ingespeeld op de sociale problematiek in de buurt, bijvoorbeeld alcohol- en drugsproblematiek.
Een postzegelpark kan je zien als:
- een variant op de buurtkamer, maar dan buiten;
- een opschaling van geveltuintjes, maar dan plat en gezamenlijk;
- een oplossing voor snippergroen (relatief duur in beheer).
Stichting Postzegelparken helpt (bewoners)initiatieven van de grond te krijgen. Bewoners kunnen gratis deelnemen en bijvoorbeeld plekken aandragen. Vooralsnog werkt de stichting vooral in opdracht van gemeenten en corporaties, maar in de toekomst kunnen dit ook particuliere opdrachtgevers zijn.
Ook elders in het land bestaan dergelijke initiatieven rond pleintjes en tuinen; soms voaor 100% door bewoners georganiseerd en geregeld, waaronder bijvoorbeeld Pander in Den Haag (met Panderplein, Pandertuin, en Pandercafé).
NatuurSUPER is een vergelijkbaar initiatief waarbij buurtbewoners zelf een braakliggend terrein in de wijk omtoveren met een tijdelijke invulling, zoals een theetuin, speelweide, moestuin, etc.
Meer informatie
Zie ook de informatie op deze website over bewonersbeheer.
Als vervolg op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2011 en het Ontwikkelprogramma bewonersbeheer zoekt Bouwstenen partijen die bewonersbeheer van maatschappelijk vastgoed lokaal wil stimuleren en ondersteunen op vergelijkbare wijze als Stichting Postzegelparken, maar dan voor vastgoed.
Reactie toevoegen