In opdracht van de provincie Noord Brabant is begin 2011 onderzoek gedaan naar multifunctionele accommodaties in Brabant.
Hoofdlijn van het onderzoek:
-
de meeste MFA's hebben een bestuursstructuur per MFA (10% MFA overkoepelend);
-
van de meeste MFA's is de bezettingsgraad onbekend;
-
bij 63% van de MFA's zijn (prestatie)afspraken gemaakt tussen gemeente en MFA. 37% doet dat niet;
-
Er is niet altijd een activiteitenprogramma aanwezig;
-
Vrijwel altijd is gekeken naar de toegankelijkheid van het gebouw, maar er is nauwelijks aandacht voor de bejegening van de bezoekers en de (toegankelijkheid) van de informatievoorziening;
-
Er liggen nog veel nieuwbouwplannen op de plank.
Sociale regulering
Wat het onderzoeksbureau verstaat onder "bejegening van de bezoekers" wordt in MFA-kringen ook wel aangeduid als "gastvrijheid". Bas van Stokkom, werkzaam aan het Centrum voor Ethiek, Radboud Universiteit Nijmegen en aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen van de Vrije Universiteit in Amsterdam, ziet gastvrijheid als een mogelijke vorm van sociale regulering. Of anders gezegd, in een publiek gebouw kan je de toon zetten met hoe we met elkaar om gaan. In de praktijk is er nauwelijks aandacht voor deze vorm van sturing blijkt uit het onderzoek.
Herkenbaar
De resultaten uit het Brabantse onderzoek zijn zowel ontluisterend als herkenbaar. Er gaat veel publiek geld om in deze publieke gebouwen. De aandacht gaat daarbij nauwelijks uit naar de inhoud (waarom doen we het eigenlijk, met welk programma en opstelling) maar vooral naar de verpakking (het gebouw). Aan de andere kant is de conclusie niet nieuw en ook herkenbaar in de praktijk elders in het land.
Meer informatie
Zie ook:
Reactie toevoegen