Met de vluchtelingenopvang in Heumensoord kregen de Nijmeegse schoolbesturen er ineens honderden leerlingen bij. Toine Janssen, bestuurder van Conexus, vertelt hoe hij dat aanpakt. Het lijkt een bijna onmogelijke opgave om in korte tijd onderwijs te moeten bieden aan zo’n 300 tot 400 extra leerlingen, waarvan het precieze aantal ook nog eens dagelijks fluctueert. Toch is dat wel de inzet van Conexus. Toine Janssen: “Op voorhand zijn al veel zaken in gang gezet, zoals extra personeel en meubilair. Het belangrijkste is de huisvesting. Wij zoeken een verlaten school die op korte termijn beschikbaar is en groot genoeg voor alle klassen. En geconcentreerd op één plek om een veilige en stabiele onderwijsomgeving te bieden aan de vluchtelingenkinderen.” Bekostiging Administratieve druk Bijzonderheden Lees hier het volledige artikel met de ervaring van Toine Janssen, Conexus. Meer informatie
Voor de bekostiging ging Toine Janssen in gesprek met het Ministerie van OCW. Dat heeft geleid tot maatwerkafspraken met de schoolbesturen en een verhoging van het maximumbedrag aan OHBA-vergoeding van € 4.000,- naar € 9.000,- per leerling. Bij elkaar gaat het om flinke bedragen.
Voor de financiering van het onderwijs voor kinderen van vluchtelingen bestaan tien verschillende regelingen. Elke regeling werkt met andere criteria, teldata, uitkeringstermijnen en procedures. Dat legt een enorme administratieve druk op de scholen en maakt het lastig de zaken financieel rond te krijgen.
Bijzonder gegeven daarbij is dat de onderwijshuisvesting in Nijmegen is doorgedecentraliseerd en er (op termijn) ook onderhoud gepleegd moet worden aan de tijdelijke huisvesting voor de extra kinderen. Daarbij ligt het asielzoekerscentrum in de gemeente Heumen op grond in eigendom van de gemeente Nijmegen.
Onderwijs voor vluchtelingen
Bestanden
Reactie toevoegen