Leegstand en transformatie
Leegstand en transformatie
Vrijwel iedere gemeente heeft er op dit moment mee te maken: leegstaande gebouwen. Scholen, buurtcentra, gemeentehuizen, (industrieel) erfgoed en andere gebouwen staan leeg en worden waarschijnlijk niet meer in gebruik genomen in de functie die ze ooit hebben gehad. De gemeente heeft er belang bij om het proces van steeds verdergaand verval tot stilstaan te brengen en nieuwe perspectieven te ontwikkelen. Niet alleen vanuit gezien haar eigen vastgoedbelang, maar ook vanuit haar rol in de ruimtelijke ordening en de gebiedsontwikkeling.
Op allerlei plaatsen in het land krijgen bestaande gebouwen een nieuwe functie en krijgen gebieden een nieuw impuls. Zo wordt in Amsterdam een leegstaande school door een zelfbouwgroep omgebouwd tot woningen (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) en krijgt ook een brandweerkazerne een nieuwe functie. In Dordrecht is enkele maanden geleden het Energiehuis in gebruik genomen. Een tot cultuurgebouw getransformeerde elektriciteitscentrale levert meerwaarde aan de stad, maar is ook een van de dragers van gebiedsontwikkeling.
In deze sessie wordt gekeken hoe leegstand en transformatie vanuit de gemeentelijke rol het best kan worden aangevlogen. Wat is hiervoor nodig en wat werkt? Wat hebben gemeenten nodig om hun rol hierin goed te pakken?
Bouwstenen-activiteiten
Het 'wegwerken van de overmaat' is één van de punten uit de agenda van 2013. Diverse gemeenten zijn hierin actief geweest. Op de website van Bouwstenen zijn hiervan diverse voorbeelden te vinden. Daarnaast hebben meerdere gemeenten 'makelpunten' opgezet om vraag en aanbod van ruimte beter bij elkaar te brengen.
Bij voldoende draagvlak willen we komend jaar het onderwerp 'leegstand en transformatie' wat steviger bij de kop pakken, samen met bestaande partners en eventuele nieuwe relaties.
Voor wie?
Iedereen die benieuwd is hoe leegstand bestreden kan worden en hoe de gemeente samen met creatieve marktpartijen ruimte kan bieden aan initiatieven die toegevoegde waarde leveren voor het dorp of de stad.
Wat halen?
Inspiratie & praktisch houvast
Wat brengen?
Eigen ervaring
Hoe?
Korte toelichting op de cases vanuit vastgoed en ruimtelijk perspectief.
Gesprek over de vraag hoe het wegwerken van de leegstand meer vorm en vaart te geven. Wat is nodig om op dit dossier verder te komen? Het Nationaal Programma Herbestemming is hierbij aanwezig om geluiden en signalen van het werkveld op te snuiven en te kijken of en hoe we volgend jaar de krachten kunnen bundelen.
Met wie?
- Alex Dekker, Vastgoedbedrijf gemeente Amsterdam
- Frank Strolenberg, Nationaal Programma Herbestemming
- Rinald van der Wal, directeur bbn adviseurs, trekker netwerk Vastgoedprofessionals (moderator)
Meer informatie
- Bouwstenen-berichten over Oplopende leegstand (september 2013), 100 hergebruikte scholen (juli 2013)
- Informatie over Herbestemmen, transformeren, renoveren
- Makelaars en bemiddelaars rond maatschappelijk vastgoed
- Oproep voor sociale bestemming leegstaand vastgoed
- Leegstand te lijf. Handvatten voor langetermijnstrategie. (VNG maart 2011)
Bijlage | Size |
---|---|
Leegstandtelijf.pdf (2.61 MB) | 2.61 MB |