14 Lokale agenda
De lokale reis
In Nederland hebben we niet de traditie om integraal naar maatschappelijke voorzieningen en vastgoed te kijken. We hebben aparte plannen voor onderwijs, zorg, sport en cultuur. De drie decentralisaties, dreigende leegstand, de noodzaak tot bezuinigen en het groeiend besef dat de gemeente het niet alleen kan, vragen een andere benadering. Daarom hebben we in 2013, met steun van het Ministerie van BZK, in platformverband, een 'Reisgids maatschappelijke voorzieningen' gemaakt. De Reisgids:
-
gaat uit van (activiteiten van) mensen;
-
van wat zij zelf kunnen en elkaar kunnen bieden;
-
biedt handreikingen voor een andere aanpak;
-
maakt geen keuzes, maar helpt bij het uitzetten van de lokale reis.
Ambitie
Ambitie voor 2014 is de integrale benadering verder in praktijk te brengen door deze te vertalen naar een verbindende 'Lokale Agenda voor Voorzieningen en Vastgoed'. Dat kan direct na de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2014, maar met de voorbereidingen kan elk moment worden gestart.
- Voor een voorbeeld hoe dit kan werken verwijzen we graag naar Leeuwarden, waar al verkiezingen zijn geweest.
- En voor het belang voor een dergelijke agenda naar het verslag van de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen op 5 december 2013.
- Doel; bewustwording, agendasetting, krachtenbundeling.
- Deelnemers; bestuurders en professionals van gemeente, onderwijs, corporatie, maatschappelijke dienstverleners, bewoners, (selectief) bedrijfsleven en aantal mensen uit het netwerk van Bouwstenen.
- Vooraf versturen; uitnodiging, programma en Reisgids.
- Opzet bijeenkomst; presentatie voorzieningenkaart en belangrijke trends, aan de slag in subgoepen en plenaire terugkoppeling.
- Resultaat; outline voor de lokale agenda.
- Voorzieningenplanning
- Voorzieningenplannen
- De Reisgids Maatschappelijke Voorzieningen en andere Bouwstenen-publicaties