De gemeente Hilversum gaat vastgoedbeleid ontwikkelen waarbij het beheer, de exploitatie en het eigendom zo veel mogelijk door anderen wordt gedaan.
Leidend voor het gemeentelijk vastgoedbeleid is het beoogde maatschappelijk effect. De realisatie wordt zoveel mogelijk overgelaten aan inwoners en instellingen. De gemeente heeft in principe geen vastgoed in bezit, tenzij het duidelijk nodig is en er geen andere partij te vinden is. De visie van de gemeente wordt uitgewerkt met behulp van de Veranderagenda gemeentelijk vastgoed.
Veranderagenda
Frank Leget, programmamanager gemeente Hilversum: "De gemeente had tot nog toe geen integraal vastgoedbeleid. Het vastgoed was ondergebracht in vijf afdelingen. Binnen de organisatie was er behoefte om het vastgoedmanagement anders te organiseren. De eerste vraag is dan waar gaat het over en vervolgens hoe moet je dat organiseren. Eind dit jaar komen we met een position paper. In de loop van 2014 komen we met een uitwerkingsnota."
Het is nu nog niet duidelijk in welke mate de gemeente haar vastgoed zal afstoten. De gemeente heeft momenteel 484 objecten, waarvan 253 panden (rest is grond) van in totaal 240.000 m2 Bruto Vloer Oppervlak en een waarde van € 306 miljoen.
Vastgoedloze gemeente
De gemeente Hilversum is niet de eerste gemeente die toewerkt naar een kleinere rol in het maatschappelijk vastgoed. Steeds vaker werken gemeenten toe naar een vastgoedloze gemeente. Maar voor een gemeente van deze omvang is Hilversum redelijk ver, aldus Leget. "Een gemeente met een kleinere vastgoedvoorraad heeft ook een kleinere organisatie nodig. Dan ga je ook sneller kijken naar vormen van samenwerking."
Meer informatie
- De veranderagenda van Hilversum
- Vastgoednota's andere gemeenten
- Bouwstenenactiviteiten rond voorzieningenplanning en regionale samenwerking
- Zie ook de sessies op de najaarsbijeenkomst op 5 december 2013
Reacties
Reactie toevoegen