Maatschappelijke vraag
Ontwerpend onderzoek
- Onderzoek: Ontwerpend ontwikkelen. Verkenningen voor 5 locaties, vervolg Rotterdam (rapport Gemeente Rotterdam, november 2022).
Toekomstscenario's
- SER advies over tijden van de samenleving (mei 2011).
- Van Yab Yum naar Dim Sum (boek van Marjet Rutte, 2010) over de toekomst van de bouwsector. Er is meer kennis nodig, meer dynamiek en een sterkere klantoriëntatie.
Transities
In 2012 zijn in Bouwstenenverband een aantal activiteiten uitgevoerd met betrekking tot de nieuwe regels op het gebied van passend onderwijs, werk en inkomen, zorg en Wmo-begeleiding en de vertaling hiervan naar wijkvoorzieningen en vastgoed. Onderstaand de resultaten hiervan.
- Werken naar vermogen en de gezonde wijk(voorzieningen) (Tom de Haas Consultancy, april 2012).
- Gemeentelijke rollen bij voorzieningenplanning in schema (Marc van Leent, De Wijkplaats, april 2012). Zie ook een artikel overvoorzieningen plannen of loslaten (Marc van Leent, Bouwstenen, 2012).
- Verslag: Gezonde wijk (voorzieningen en vastgoed): impressie van de bestuursconferentie op 30 maart 2012. Over de nieuwe regels en de vertaling naar buurten en wijken en wijkvoorzieningen. De markt van welzijn en geluk (Bouwstenen, april 2012): achtergrondcijfers rond de nieuwe regels en het aantal mensen dat het betreft (naar leeftijdscategorie en onderwerp).
- Reader: Gezonde wijk (voorzieningen en vastgoed) (Bouwstenen, maart 2012). Input van mensen uit diverse sectoren. Hun visie over de gevolgen van nieuwe regels op het gebied van passend onderwijs, werk, inkomen en zorg op de vraag naar wijkvoorzieningen en maatschappelijk vastgoed.
- Vier decentralisaties en maatschappelijk vastgoed (Bouwstenen i.s.m. Tom de Haas Consultancy, januari 2012). Eerste aanzet voor een vertaling van nieuwe regels naar maatschappelijk vastgoed.
Signalen uit de samenleving
- De toekomst van de school is geen school Een artikel 'Wereldwijs' van Klaas Mulder geschreven op verzoek van Bouwstenen. Tevens gepubliceerd in tijdschrift Maatschappelijk Vastgoed (januari 2013).
- Peptalk van Hester Macrander (Bouwstenen-bijeenkomst 8 november, 2011).
- Wat bewoners willen met bewonersbeheer in het maatschappelijk vastgoed (2011).
Onderzoek
- Rapportage benchmark aanbieders van jeugd- en opvoedhulp 2013 (Berenschot, augustus 2013)
- Financieel toekomstperspectief voor het SW-bedrijf na 2013: doorrekening van wat de financiële consequenties kunnen zijn voor het SW-bedrijf in de periode 2013-2018 (Robert Capel, juni 2013). Verschenen n.a.v. het rapport Optimaliseren Verdienvermogen.
- Participatie onder druk: onderzoek naar bezuinigingen in Welzijn en Maatschappelijke dienstverlening (Bureau Bartels i.o.v. MOgroep, juli 2012). Uit dit onderzoek blijkt dat 41% van de W&WD-organisaties in de afgelopen twee jaar één of meer accommodaties gesloten zagen sluiten. Bij de 90 geraadpleegde organisaties ging het in totaal om 101 buurthuizen en 42 peuterspeelzalen.
- Andere schooltijden (BOinK, 2011) Landelijk onderzoek onder ouders.
- Schoolgebouwen in Amsterdam. (Trouw en gemeente Amsterdam, 2011): Enquête onder ouders.
Advies
- Transformatie van het sociale domein. (Hans Zuidema, november 2012) De decentralisaties, achterliggende visies en mogelijke aanpak.
- SER advies over tijden van de samenleving.
Beleidsnota's
- In een eindrapport 'De sociaal duurzame stad' (Gemeente Amsterdam, juni 2010) wordt o.a. aandacht besteed aan het belang van (semi) openbare ruimtes en openbare voorzieningen.
- Programma Maatschappelijke Investeringen (PMI) (Gemeente Amsterdam, februari 2006) Dit PMI is een uitwerking van het Sociaal Structuurplan ‘Wat Amsterdam Beweegt’. Het Sociaal Structuurplan brengt in beeld welke belangrijke toekomstige ontwikkelingen en behoeften er tot 2015 spelen op het gebied van onderwijs, werk en inkomen, cultuur, sport, zorg en veiligheid.