In april 2025 publiceerde het Rijksvastgoedbedrijf de eerste versie van haar toolbox netcongestie. Het is een uitgebreide toolbox bedoeld voor vastgoedadviseurs, projectmanagers, technisch managers, projectleiders en technisch adviseurs.
Uitgebreide toelichting op infobladen
In de toolbox worden allerlei mogelijke oplossingen voor netcongestie op een rijtje gezet. Daarbij wordt onderscheid gemaakt in maatregelen voor vraagsturing, energieopslag, eigen opwekking en energie-netwerken. De maatregelen worden in infobladen verder toegelicht. De toolbox is met name gericht op de vastgoedportefeuille van het Rijksvastgoedbedrijf, waaronder kantoren, rechtbanken en monumenten.
Ervaring uit het netwerk
Ook het Bouwstenen-netwerk heeft een toolbox voor netcongestie. De indeling is net iets anders maar komt in grote mate overeen met die van het Rijksvastgoedbedrijf. Vraagsturing heet bij ons energiebesparing en we hebben een verzamel categorie voor energieopslag en energieconversie omdat het omzetten van energie vaak gepaard gaat met opslag. Of de oplossing door de vastgoedeigenaar zelf kan worden gerealiseerd of dat er een afhankelijkheid van anderen is (energienetwerk) maken we zichtbaar in een aparte kolom. Op onze site ook voorbeelden van oplossingen voor scholen, wijkcentra en sportaccommodaties.
Steeds updaten
De toolbox op onze site wordt regelmatig aangevuld en dat zal ook gebreuren met de toolbox van het Rijksvastgoedbedrijf. Met deze toolboxen hebben we nu een mooi breed overzicht van en veel informatie over mogelijke oplossingen voor netcongestie. Benieuwd welke oplossingen en concrete voorbeelden we nog missen.
Meedoen? dat kanIs jouw organisatie onderdeel van een groepscontract? Heb je een effectieve manier gevonden om energie te besparen of op te slaan? Of los je netcongestie op een andere manier op? Stuur je aanvullingen, voorbeelden en vragen naar nieuws@bouwstenen.nl |
![]() |
Meer infomatie
- Toolbox: Netcongestie (Rijksvastgoedbedrijf, april 2025)
- Webinfo: Netcongestie
- Webinfo: Duurzaam en fris