Het woord maatschappelijk vastgoed komt twee keer voor in het regeerprogramma van kabinet Schoof en beide keren in relatie tot de duurzaamheidsopgave. De regering geeft in haar programma aan dat er aandacht nodig is voor de consequenties van de EU-regelgeving voor maatschappelijk vastgoed en dat het klimaatfonds onder andere voor het verduurzamen van maatschappelijk vastgoed wordt ingezet.
Geen lekkere route
Uit de begroting blijkt dat het geld voor het verduurzamen van het maatschappelijk vastgoed ook in de jaren 2024-2030 via de DUMAVA-subsidie gaat lopen. Helaas incidenteel geld en geen lekkere route (niet heel doelmatig en rechtvaardig), maar het is geld voor de gebouwen en daar is grote behoefte aan. In de rijksbegroting is ook € 2 miljoen beschikbaar gesteld om in 2025 en 2026 maatschappelijk vastgoed van een energielabel te voorzien en deze te handhaven.
Wat voorwerk gedaan
Wat betreft de consequenties van de EU-regelgeving hebben we vast wat voorwerk gedaan. Zo hebben we voor schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs de minimaal jaarlijkse kosten voor het rijk in beeld gebracht. Ook hebben we in maart 2024 een financieringsvoorstel naar de informateurs gestuurd, samen met een aanbod om de voortgang en uitgaven goed te verantwoorden. Ook de plannen voor het verduurzamen van de rest van het maatschappelijk vastgoed liggen klaar, samen met allerlei ideeën om daar meer vaart in te krijgen. Wat betreft de verantwoording hebben we een handreiking in de maak.
Uitnodiging voor gesprek
Kortom; we zijn klaar voor de volgende stap. We nodigen Minister Hermans (Klimaat en duurzame groei) graag uit voor een gesprek tijdens de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024. Ook minister Keijzer (wonen), Uitermark (gemeentefonds) en Paul (onderwijs) zijn van harte welkom. Mocht het niet lukken te komen, dan komen we met alle liefde naar Den Haag om met de bewindslieden te overleggen hoe we dit varkentje eenvoudig en zonder rompslomp kunnen wassen. Ook dat sluit aan bij het regeerprogramma.
Meer onderwerpen op de agenda
Tijdens dit gesprek kunnen we meteen een aantal andere punten uit het regeerprogramma en de begroting bespreken en wat we daaraan kunnen bijdragen, waaronder:
- de inzet van het kabinet om structurele taken voor onderwijs structureel te bekostigen. Dat is onder andere nodig voor de schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs. Hier ligt begrotingstechnisch een groot risico voor het kabinet op de loer, gezien de wet en de EU-regels.
- de woonopgave en de daarbij behorende voorzieningen voor onderwijs, zorg en energie en de inzet op toegankelijkheid daarbij.
- vluchtelingenopvang: geen spreidingswet, grotere opvanglocaties en meer tussenvoorzieningen (onzelfstandige woningen). Waar en hoe kunnen we dat met draagvlak in de samenleving doen binnen de financiële kaders?
- gebouwen beter benutten, efficiënt ruimtegebruik en combineren van functies. Dat is vaak lastig als gevolg van hoe we het systeem met elkaar hebben ingericht.
- inzet op energietransitie, grondstoftransitie (circulariteit, biogrondstoffen, hergebruik) en klimaatadaptatie in de bouw. Daar hebben we mooie projecten op lopen die ook opgeschaald kunnen worden.
Kennisuitwisseling en samenwerken
In Bouwstenen-verband delen we kennis en helpen we elkaar vooruit. Ook werken we via ons traineeprogramma aan nieuwe instroom om de klus te klaren. Die uitwisseling doen we graag met de ministeries en met het Rijksvastgoedbedrijf, dat van het kabinet de opdracht heeft gekregen om bij verkoop het vastgoed maatschappelijk in te zetten en zijn grond en expertise ook op andere plaatsen te gebruiken. We spraken ze recent nog. Zo helpen we elkaar vooruit.
Meedoen?Heb jij andere of meer dingen gelezen die van invloed zijn op het werk in het maatschappelijk vastgoed of op de agenda van de samenwerking tafel hoort? Dan horen we het graag via onderstaande reactieknop of nieuws@bouwstenen.nl En uiteraard zien we jou ook graag op de Maatschappelijk Vastgoeddag op 28 november 2024 in de Flint in Amersfoort.
|
Image
|
Meer informatie
- Regeerprogramma: Uitwerking van het hoofdlijnenakkoord door het kabinet (Rijksoverheid, 13 september 2024)
- Miljoenennota 2025
- Begrotingen 2025
- Troonrede: Toespraak Prinsjesdag 2024
- Reactie: VNG op regeerprogramma (13 september 2024)
- Reactie: PO-raad op Bezuinigingen in onderwijs (17 september 2024)
- Reactie: G40 op regeerprogramma en miljoenennota (18 september 2024)
- Webinfo: Belangrijkste plannen voor Prinsjesdag
Bouwstenen info
- Brief: aan informateurs met voorstel (Bouwstenen, 25 maart 2024)
- Ontwikkelwerk: Bouwstenen
- Publicatie: Route verduurzamen maatschappelijk vastgoed
- Webinfo: Sectorale routes
- Webinfo: Routekaarten Rijksvastgoed
- Webinfo: Routekaarten gemeenten
- Webinfo: Routekaarten scholen
- Routekaart: Verduurzamen in 7 stappen