De gemeente Enschede heeft in sneltreinvaart het verduurzamen van haar vastgoedportefeuille, ongeveer 120 gebouwen, in de markt gezet.
Nihad Mesevic, hoofd afdeling vastgoed en facilitair bedrijf Enschede: "We zijn in januari 2022 om tafel gaan zitten. In 3,5 dag hebben we het aanbestedingsproces uitgedacht en vormgegeven. In februari stond het op tenderboard. We hebben 7 inschrijvingen mogen ontvangen, waarvan er 6 voldeden en 5 uit de regio. Met deze 6 partijen is een raamovereenkomst afgesloten. Vanuit deze raamovereenkomst worden per project 4 partijen de mogelijkheid geboden mee te doen aan een minicompetitie. In juni 2022 is de raamovereenkomst afgesloten en in september 2022 is de eerste minicompetitie in de markt gezet."
Om van te leren
Opvallend in deze aanbesteding was dat grote partijen zoals BAM niet hebben ingeschreven. Op verzoek van Bouwstenen heeft Frank Janssen van BAM in een mail aan de inkoopafdeling van de gemeente aangegeven waarom niet. We gaan daarover in het kader van ons ontwikkelwerk 'van beleid naar uitvoering' verder over in gesprek om te kijken wat we daarvan kunnen leren.
Flink wat vaart
De gemeente Enschede heeft al jaren de vaart er in met het verduurzamen van vastgoed. Vanuit het prestatiecontract dat eerder met twee partijen is afgesloten wordt al gestuurd op een energiereductie van 3% per jaar. In de afgelopen zes jaar is het energiegebruik al met 30% gereduceerd. Voor de verduurzaming van de portefeuille richting energieneutrale gebouwen (ENG) wordt de markt vanuit de raamovereenkomst gevraagd hiervoor oplossingen te bedenken en uit te voeren. Komende 10 jaar wordt hiervoor € 35 miljoen in de markt gezet. De marktpartij met de beste oplossing krijgt de klus.
Meedoen?Dat kan!
|
|
Meer informatie
- Infopagina: Enschede duurzaam en fris
- Ontwikkelwerk: van beleid naar uitvoering (samen met de markt)