2204 Samen in een bouwteam
Woensdag 6 april 2022 zijn we met een aantal schoolbesturen bij de Eindhovense Aloysius Stichting. Sinds 2021 krijgen er op hun nieuwbouwlocatie De Avenir 600 leerlingen (SO en VSO) onderwijs. Onze gastheren nemen ons deze middag letterlijk en figuurlijk mee in dit bijzondere en duurzame gebouw. We horen alles over een bijzondere aanbesteding en een zeer bijzondere (snelle!) bouwtijd.
Uitgangspositie
Peter Zegers (projectleider Aloysius) leidt de middag in met een mooie schets van de achtergrond van het project: in een school voor SO/VSO wordt het onderwijsprogramma uiteraard helemaal afgestemd op de ondersteuningsbehoeften en mogelijkheden van de doelgroep.
Wie is bouwheer?
Niels Delemarre (Aloysius) en John Antonise (gemeente Eindhoven) vertellen ons meer over de achtergrond van dit duurzame project. Met een knipoog vertellen ze dat de gemeente Eindhoven het bouwheerschap al zeer snel overnam van de Stichting. Beiden kunnen zich dan focussen op hun kerntaken en de risico’s worden op de juiste plek gedragen. Het Aloysius is continue en intens betrokken in het bouwteam en iedereen is enthousiast over de open en duidelijke communicatie. Echt een succesfactor!
Snelkookpan
In 4 maanden is door de architect een ontwerp gemaakt. Na de sloop in oktober 2019 wordt in juni 2021 al de sleutel overgedragen. Een enorme snelkookpan! We leren van dit project dat het duurzaam bouwen, met alle uitgangspunten als CO2 reductie, natuurinclusief en circulair bouwen mogelijk is binnen twee jaar! Flexibiliteit, samenwerking en vertrouwen zijn zaken die we als thema’s veel horen van de sprekers.
Vlekkenplan wordt PvE
Het is bijzonder om te horen dat in zeer korte tijd vanuit een zgn. “placemat” een volledig “vlekkenplan” is ontstaan. En vanuit hier is het plan van eisen/wensen ontstaan.
Jan Hoolsema (Aloysius) vertelt ons tijdens de rondleiding enthousiast over de praktische en technische uitwerking van de verduurzaming op de techniek in het gebouw. Het gebouw is gasloos en energieneutraal; vanuit de indrukwekkende ketelruimte komen we op het dak met 850 zonnepanelen. Dat de school ook realistisch circulair is gebouwd zien we terug in de inrichting, het plafond, de balustrade, de kozijnen en minder zichtbaar in het stalen (donor-) skelet.
Tips
Tot slot geven onze gastheren nog een paar tips: Verdiep je ėcht in de gebruikers van het gebouw. Begin en eindig met hetzelfde team. Focus op elkaars sterktes en kerntaken. Investeer in teambuilding. Werk samen en vertrouw. Hanteer hoge ambities in een sobere aanbesteding. Durf te innoveren. Wees niet bang voor tijdsdruk. Maak ambities meetbaar. Inventariseer waar je circulair materiaal kan oogsten.
What’s nextOp 12 mei gaan we met de onderwijsnetwerken op bezoek in Amsterdam om hun ervaringen te horen rondom het verduurzamen van scholen via een innovatie partnership. Zie hier het programma.
Sluit je aan bij ons ontwikkelwerk Deltaplan scholen om scholen duurzamer, gezonder en toekomstbestendig te maken. |
|
Meer informatie
- presentatie bijeenkomst
- Ontwikkelwerk Deltaplan scholen
- Bijeenkomst innovatie partnership