Waterzijdig inregelen
Waterzijdig inregelen is het goed afstellen van de waterstroom in een cv installatie, zodat elke radiator in een pand gelijkmatig verwarmd wordt. Hierdoor gaat het comfort in de ruimtes en de efficiëntie van de cv installatie omhoog. Dit leidt tot een significant lager gasverbruik.
Door de cv installatie goed af te stellen wordt het temperatuurverschil tussen het aangevoerde warme water in de radiator en het retourwater geoptimaliseerd (optimale verhouding: 0,8), wat betekent dat de warmteafgifte in balans is.
Waterzijdig inregelen kan op twee verschillende manieren:
- Bij statisch inregelen moet iedere radiator afzonderlijk worden afgesteld zodat de installatie optimaal presteert. Het afstellen kan door middel van voetventielen, onderblokken of kranen (waaronder de thermostaatkraan). Hiermee kan de waterstroom worden verkleind of vergroot.
- Bij dynamisch inregelen wordt automatisch de retourtemperatuur van het water gemeten, en wordt de stroom automatisch aangepast als de warmteafgifte in de radiator niet optimaal blijkt.
Erkende maatregel
Waterzijdig inregelen behoort tot de Erkende Maatregelen.
Verwacht resultaat
- Een lager gasverbruik (gemiddeld rond de 10%, tot 20% besparing); dankzij een betere doorstroming van het water verbetert de warmteafgifte.
- Een hoger comfort: ruimtes worden niet meer te warm of te koud maar zijn in balans.
Praktijkervaring
In de praktijk blijkt dat verhuurders en exploitanten van voorzieningen vaak niet goed op de hoogte zijn van waterzijdig inregelen en/of de voordelen die het met zich meebrengt. Zo heeft maar een fractie van de schoolgebouwen de radiatoren goed laten afstellen. Wanneer het wordt gedaan leidt het in uitzonderlijke gevallen wel tot 30 procent energiebesparing. Daarnaast gaat het comfort in gebouwen omhoog, gebruikers hoeven niet vaak aan de radiatorknoppen te draaien om de juiste temperatuur in een kamer te bereiken. De installatie neemt gemiddeld zo’n anderhalve dag per gemiddeld schoolgebouw in beslag. Kosten variëren, maar gemiddeld kost de maatregelen een paar tientjes per radiator. Een gemiddeld schoolgebouw van 180 m2 en 70 radiatoren betaalt zo’n € 10.000,- voor de maatregel.
Tips voor gebruik
- Laat het waterzijdig inregelen over aan een professional. Voor een bedrijfspand is de klus te groot en te complex om het zelf uit te voeren.
- Vraag om advies van een onafhankelijke energievoorlichter.
- Laat je niet weerhouden door ‘vakpraat’ van installateurs. Waterzijdig inregelen wordt zelden nog standaard bij een cv-installatie aangeboden omdat installateurs de meest voordelige offerte willen bieden. Vraag er toch naar. De installatiekosten van de cv-installatie zullen door de ingreep omhoog gaan, maar de energiebesparing is aanzienlijk.
- Zorg ervoor dat je bij een cv installatie een lading dekkende offerte in elkaar kan laten draaien, waar ook de energiekosten in zijn meegenomen. Zo zie je wat de maatregel oplevert.
Deel je ervaringVia onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
|
Bronnen
Ervaringsverhalen scholen - Hans Tegelaar - Omgevingsdienst IJmond (2019)
Berekening kosten en voordelen - Stichting BOOR - Rotterdam (2019)