De gemeente Tilburg is overgestapt naar een kostprijsdekkende huur waarbij niet de boekwaarde maar de WOZ-waarde als uitgangspunt wordt genomen. Hiermee wordt een eind gemaakt aan de historische wildgroei in huren.
De nieuwe berekeningsmethodiek in Tilburg is in twee termijnen tot stand gekomen. Marion Bakker van het Vastgoedbedrijf Tilburg vertelt: “In 2014 is de wat ze ook wel noemen DCF-WOZ-methode als rekenmethode door de Raad aangenomen. In 2015 is vervolgens het implementatieplan goedgekeurd.”
Meer huur en meer subsidie
De totale operatie wordt kostenneutraal uitgevoerd. Dat wil zeggen dat aan de ene kant in totaal circa € 4,7 miljoen per jaar meer huur wordt gevraagd, maar aan de andere kant ook meer subsidie wordt verleend. Voor partijen die niet via subsidies worden gecompenseerd, geldt tot 2020 een ‘ingroeiregeling’ en wordt in overleg gezocht naar een oplossing. De verwachting is dat deze partijen meer ruimte zullen gaan delen of elders een oplossing zoeken.
Transparanter en beter
De gemeente noemt vier argumenten voor de systeemwijziging:
- De nieuwe huurprijsmethodiek is duidelijk en transparant
- Er is geen bevoordeling ten opzichte van de markt (conform Wet Markt en Overheid)
- De huur sluit aan bij de plek en de kwaliteit van het gebouw
- Huurders gaan kritischer nadenken over hun ruimtegebruik
Vinger aan de pols
Marion Bakker: “Omdat het kostenneutraal wordt uitgevoerd, was voor het implementatieplan geen raadsbesluit nodig. Maar vanwege de politieke gevoeligheid en gewenste steun hebben we het plan wel voorgelegd aan de raadscommissie. De aanbevelingen van de raad hebben we in het plan verwerkt. Omdat het veelal maatwerk is om huur- en subsidiecontracten aan te passen zullen we met de uitrol nog wel een paar jaar bezig zijn. Half 2016 zullen de eerste ervaringen aan de raad worden teruggekoppeld.”
‘Wat kost dat?’
De gekozen DCF-WOZ-methode is opgenomen in de recente Bouwstenen-publicatie ‘Wat kost dat?’, die een menukaart bevat met verschillende opties voor het bepalen van een kostprijsdekkende huur. In deze (online beschikbare) publicatie wordt de methode nader toegelicht en voorgerekend.
Meer informatie
- Documenten uit Tilburg: Collegebesluit Implementatieplan (gemeente Tilburg, december 2015) en het daaraan voorafgaande Raadsvoorstel Huurwaardebepaling (gemeente Tilburg, december 2014)
- De publicatie ‘Wat kost dat? Menukaart voor een kostprijsdekkende huur van gemeentelijk vastgoed’ (Bouwstenen, december 2015)
- Bouwstenen-netwerk Financiële experts
Bijeenkomst op 12 april
Op 12 april organiseert Bouwstenen een bijeenkomst over Huurprijsmethodiek en subsidiestromen, met experts op het gebied van gemeentelijke financiën. Bedoeld voor gemeenten die overwegen hun huurprijsmethodiek aan te passen en de huur- en subsidiestromen te scheiden. We zien uw aanmelding graag tegemoet!
Reactie toevoegen