LinkedInYouTubeTwitter

Nieuwe aanbestedingsprocedure

Wet moet werkenDe aangepaste Europese aanbestedingswet die 1 juli 2016 van kracht wordt, biedt gemeenten en scholen de mogelijkheid te innoveren in betere en goedkopere gebouwen, aldus Gert-Jan ten Hoor. Hij schreef voor ons op wat nieuw is.

 

Naast aanpassingen van bestaande procedures bevat de Europese aanbestedingswet binnenkort een nieuwe procedure; het ‘innovatiepartnerschap’.

 

Gert-Jan ten HoorBijzonder nieuw
Bijzonder aan deze nieuwe procedure is dat de opdrachtgever samen met private partijen een nieuw product mag ontwikkelen en dit ook zonder aanvullende aanbestedingen mag afnemen. Deze procedure is ook van toepassing op de gebouwde omgeving en geeft dus nieuwe mogelijkheden voor de scholenbouw en het maatschappelijk vastgoed in het algemeen.

 

Gebrekkige praktijk
De bestaande installaties om duurzame gebouwen te realiseren, zoals een WKO (warmte-koude opslag), voldoen in ruim 80% van de gevallen niet aan de verwachtingen blijkt uit onderzoek van de omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied uit 2014. Scholen in Nederland worden geplaagd door slecht werkende installaties zonder goede garanties, beheer- en onderhoudscontracten. De ontwikkeling van de techniek gaat snel, maar installatietechnisch blijft nog veel bij het oude. Dit terwijl er genoeg mogelijkheden zijn om nieuwe technieken toe te gaan passen die wel voldoen.

 

Samen ontwikkelen
Opdrachtgevers die iets willen verbeteren en productontwikkelaars met een goed idee worden in de huidige situatie gescheiden door diverse bouwkolommen, procedures en contracten. Maar met de nieuwe aanbestedingsprocedure in de hand kunnen ze straks hun krachten bundelen en samen een nieuw product ontwikkelen. Denk bijvoorbeeld aan nieuwe methoden voor het koelen van gebouwen op basis van geluidsgolven en het toepassen van nieuwe ventilatie-techniek die efficiënter is dan de bestaande.

 

Innovatiepartnerschap
Op basis van het innovatiepartnerschap wordt het ook gemakkelijker om afspraken te maken over levensduurgarantie en hoeven er geen dikke stapels contracten te worden opgemaakt om dit mogelijk te maken. Het is een nieuwe frisse procedure die klimaatneutrale gebouwen en scholen betaalbaar en simpel kan maken voor opdrachtgevers die willen innoveren.

 

Deze bijdrage is geschreven door Gert-Jan ten Hoor, zelfstandig adviseur en deelnemer aan Vaklui in Vastgoed.

 

Meer informatie

 

Bouwstenen-activiteiten

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.