Tientallen verzorgingshuizen zijn in het afgelopen jaar gesloten. En daar komen er nog zo’n honderd bij, is de verwachting van ActiZ op basis van een onderzoek onder haar leden. Dat heeft ook consequenties voor de buurt.
Sluiting van een verzorgingshuis heeft niet alleen gevolgen voor de bewoners van het huis, maar ook voor omwonenden die gebruik maken van de faciliteiten van het verzorgingshuis, zoals het restaurant of sociale activiteiten, zegt ActiZ. Daarom roept ze woningcorporaties, zorgkantoren en gemeenten op om samen met de zorgorganisaties alternatieven voor sluiting te zoeken.
ActiZ onderzocht de stand van zaken rond de sluiting van verzorgingshuizen onder haar leden. Ruim een kwart (144 van de 440 leden) vulden de enquête in. Tot nu toe heeft 12 procent van de leden één of meerdere locaties gesloten en 34 procent denkt dit in de komende tijd te moeten doen. De grootste golf van sluitingen moet dus nog komen.
Alternatieve oplossingen
Driekwart van de zorgorganisaties die een locatie moet sluiten, heeft alternatieven onderzocht, zoals particuliere verhuur van woningen of het opnemen van bewoners met een zwaardere zorgvraag. Om dit te organiseren is samenwerking met zorgkantoren, gemeenten en woningcorporaties nodig. In een derde van de gevallen lukt het niet om de financiering voor de alternatieve oplossingen rond te krijgen, waardoor zorgorganisaties geen andere optie hebben dan een locatie te sluiten.
Samenwerking nodig
Een goede samenwerking tussen zorgorganisatie, woningcorporaties, zorgkantoren en gemeenten is essentieel om een verzorgingshuis open te houden. En dat open houden is belangrijk omdat de vraag naar beschermde woonruimte blijft bestaan, ondanks dat mensen langer zelfstandig blijven wonen. Dit komt deels doordat door de vergrijzing er meer mensen met een zwaardere zorgvraag komen. Deels omdat mensen met een lichtere zorgvraag toch graag in een beschermde omgeving willen wonen, ook als zij daarvoor zelf de huur moeten betalen.
Gemeenten hebben hierin een rol
Ook de overheid heeft hierin een rol, vindt ActiZ, om verhuur van woningen in een verzorgingshuis makkelijker te maken door bijvoorbeeld regels aan te passen. Gemeenten hebben ook een belang. Veel woonzorgcentra hebben een belangrijke ondersteunende functie in de wijk. De zorg is dichtbij, evenals het restaurant en de sociale activiteiten zoals de biljartclub of de kaartclub. Van deze laatste faciliteiten maken ook vaak anderen uit de wijk gebruik. Deze ondersteuning verdwijnt als het woonzorgcentrum sluit.
“Het klinkt misschien tegenstrijdig,” zegt ActiZ directeur Aad Koster, “Maar het woonzorgcentrum is nodig zodat duizenden mensen langer zelfstandig kunnen blijven wonen.” Als verzorgingshuizen massaal sluiten, wordt niet alleen het kind met het badwater weggegooid, maar ontstaat een beweging die precies tegengesteld is aan het beoogde resultaat; dan zullen mensen eerder zwaardere hulp nodig hebben en een groter beroep doen op de professionele, betaalde, zorg.
Aanvullende informatie
- Standpunt Actiz over sluiting verzorgingshuizen
- Filmpje over sociale functie van verzorgingshuizen (ActiZ)
- Artikel 'Deze verzorgingshuizen (gaan) sluiten' (Zorginstellingen, april 2014)
Bouwstenen-activiteiten
- Werkgroep Zorgvastgoed en -voorzieningen
- De samenwerkingagenda wonen - zorg
- de lokale agenda
- Informatiepagina over zorgvastgoed en -voorzieningen
- Artikel met leegstandscijfers maatschappelijk vastgoed
Reactie toevoegen