LinkedInYouTubeTwitter

Meer mogelijk in vrouwenopvang

vastgoed voor vrouwenopvangDe traditionele vrouwenopvang in "Blijf"-huizen" heeft zijn langste tijd gehad. Er is meer nodig en mogelijk in de vrouwenopvang. De betrokkenen hebben er zin in.

Dit blijkt onder andere uit de Proeftuin "Vastgoed voor Vrouwenopvang" die de afgelopen 2 jaar heeft gedraaid.

 

Proeftuin Vastgoed voor Vrouwenopvang

 

Aanleiding van de proeftuin was het onderzoek van Minke Wagenaar (Van huis en haard, 2008), waaruit bleek dat de huisvesting binnen de vrouwenopvang een ondergeschoven kindje is. In plaats dat mishandelde vrouwen in de opvang tot rust komen en in staat worden gesteld hun eigen leven weer op te pakken, komen zij in een stressvol groepsgebeuren terecht.  

 

Aan de proeftuin deden ongeveer 25 mensen mee; betrokken professionals van gemeenten, corporaties en blijfgroepen. Binnen de proeftuin wisselde ze ervaring uit en gingen ze op zoek naar nieuwe mogelijkheden. Doel; kwaliteitsverhoging van de huisvestingssituatie van vrouwen én kinderen; van overleven naar opleven.

Door middel van workshops zijn drie nieuwe tools ingezet/ontwikkeld:

  • het ideeënschrift voor vrouwenopvang;
  • een methode om de effecten te bezien en bespreekbaar te maken;
  • een methode om te rekenen aan de kostprijsdekkende huur.

Tijdens de slotmanifestatie op 17 september 2010 werden de resultaten uit de Proeftuin  gepresenteerd aan een groter publiek. Voor veel bezoekers een inspirerende dag. 

 

Drie nieuwe tools 

 

Het ideeënschrift biedt en palet aan geestverruimen ideeën; van gewoon thuis in eigen huis tot opvang in samenwerking met een sportvereniging. Het bracht de deelnemers ook weer op nieuwe ideeën:

  • de drie peilers van vrouwenopvang; onder dak (huisvesting), opvang en een opstap naar een zelfstandig leven;
  • onderdak; het lieft een veilig eigen huis in een wijk waar de vrouwen meteen aan hun toekomst kunnen werken. Corporaties spelen hierin een belangrijke rol;
  • opvang; sport zou eigenlijk een integraal onderdeel van de vrouwenopvang moeten zijn en er zijn voldoende argumenten om de vrijblijvendheid er vanaf te halen en sport een onderdeel te laten zijn van het opvangplan;
  • opstap; ook aan kinderen kan de mogelijkheid worden geboden hun lievelingssport te beoefenen. Door een verbinding te maken tussen de moeder en vrijwilligers bij de sportvereniging, krijgen moeder en kind kans op een zinvolle tijdbesteding en een nieuwe sociale omgeving. 

 

Tijdens de workshop over met de EffectenArena drong het bij de deelnemers goed door dat vrouwenopvang niet alleen wat kost, maar de maatschappij ook heel veel oplevert. Verder bleek uit een aantal voorbeelden dat de wijk ook positieve effecten kan hebben van een vrouwenopvang: meer ogen op straat of een groter draagvlak voor voorzieningen.

 

Vrouwenopvang wordt bij de realisering van vastgoed geconfronteerd met het huurprijsvraagstuk. Wat mag een wooneenheid of gemeenschappelijke ruimte redelijkerwijs kosten; wat is een kostprijsdekkende huur en op welke manier kan je deze optimaliseren. Bijgaand zijn aanbevelingen gevoegd bij het rekenen aan vastgoed voor vrouwenopvang. Daarnaast wordt verwezen naar het rekenmodel dat in opdracht van het kenniscentrum Wonen-Zorg is ontwikkeld. Dit rekenmodel is goed toepasbaar voor het type vastgoedvraagstukken waar de vrouwenopvang voor gesteld staat.

 

 

Meer informatie:

De proeftuin was een initiatief van de Wijkplaats, gesponsord door de Federatie Opvang, Aedes en De Kopgroep Maatschappelijk Vastgoed. Komende tijd wordt gekeken of en hoe de proeftuin vervolg krijgt. 

Meer informatie www.vastgoedvoorvrouwenopvang.nl

 

Auteur:

Ingrid de Moel, de Wijkplaats met bijdragen van Jochum Deuten. George Müller, Marc van Leent, Ingrid Rebel en Minke Wagenaar.

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.