LinkedInYouTubeTwitter

Manifestatie betere scholen

scholenDe roep om verbetering van schoolgebouwen wordt steeds luider en breder. Zo organiseert Stad van Morgen een massamanifestatie. De PO-raad zet de stand van zaken nog eens op een rij.

 

Ongezond

 

Er is veel kritiek op de kwaliteit van basisscholen in Nederland. De luchtkwaliteit in veel scholen is slecht. De isolatie en ventilatie zijn niet op orde. Er zijn scholen met asbest. Er staan scholen bij snelwegen of drukke doorgaande wegen, waardoor geluidoverlast ontstaat en problemen met fijnstof. Je zou kunnen stellen dat een groot deel van de schoolgebouwen in Nederland ongezond zijn en daardoor gezondheidsklachten bevorderen in plaats van bij te dragen aan een goede en gezonde ontwikkeling van kinderen. 

De economische crisis bevordert de kwaliteit van schoolgebouwen niet, veel gemeenten en scholen moeten bezuinigen op bijvoorbeeld onderhoud en stellen het ontwikkelen van nieuwe gebouwen uit.  

 

Stad van Morgen

 

De Stad van Morgen (een initiatief van Stichting STIR) vindt dat dit niet langer kan en roept daarom onderwijzers, schoolbesturen, ambtenaren, ouders en andere betrokkenen op om 14 april 2011 van 17.00 tot 20.00 uur naar de massamanifestatie 'Vitale Scholen' te komen. Doel van de manifestatie is om iedereen bij elkaar te brengen en op een vreedzame wijze de politiek te doordringen van de ernst van het probleem en om aan te sturen op (grootschalige) veranderingen.  

 

Tijdens de bijeenkomst zullen diverse sprekers vanuit wetenschappelijk, ideologisch, maatschappelijk en economisch oogpunt ingaan op de stelling: Waarom is de toekomst van onze jonge kinderen en jeugd in groot en zelfs levensgevaar? Deelname is gratis. 

 

Voor het visiedocument 'Duurzame Scholen' van de Stad van Morgen klik hier

 

Ouders, scholen en gemeenten
De problematiek is niet nieuw. In 2010 vroeg de Rijksbouwsmeester meer aandacht voor de kwaliteit van schoolgebouwen. Uit onderzoek in dat zelfde jaar blijkt dat ook ouders ontevreden zijn over de kwaliteit van scholen. Het onderhoud en de hygiëne staat bij hen nummer 2 in de top 5 van grootste ergenissen rondom scholen. Nog boven de kwaliteit van het onderwijs en de kwaliteit van leerkrachten (zie ook hier).
Het onderwerp staat ook op de Agenda Maatschappelijk Vastgoed 2011, de samenwerkingsagenda van scholen, gemeenten, corporaties  en maatschappelijke dienstverleners. Een echte oplossing is vooralsnog niet voorhanden.

PO Raad
 
Ook de PO-Raad vindt het huidige beeld van de onderwijshuisvesting zeer somber. Naar aanleiding van de uitzending 'Miljardenbezuinigen op basisonderwijs' van het RTL Nieuws heeft de PO-Raad de zaken nog eens op een rijtje gezet:
  • In het primair onderwijs zijn 10.000 schoolgebouwen die gemiddeld 35 jaar oud zijn;
  • Per jaar worden slechts 100 nieuwe schoolgebouwen opgeleverd;
  • Gemeenten geven niet alle hiervoor bedoelde bedragen uit aan onderwijshuisveting. Ruim 20% van het totaal beschikbare budget wordt aan andere zaken uitgegeven  (cijfers POR 2009);
  • Veel gemeenten (gaan) fors bezuinigen;
  • Er wordt voornamelijk bezuinigt door het uitstellen van groot onderhoud en verlagen van het jaarlijks budget. 
Tijdens de ledenbijeenkomst op 14 maart hebben de leden besloten door te gaan met hun verzet tegen de bezuinigingen op het onderwijs.
 
Oproep

Hier kunt u zich aanmelden voor de bijeenkomst van de Stad van Morgen op 14 april a.s.
Wilt u die dag ook andere managers en professionals in het maatschappelijk vastgoed ontmoeten en kijken hoe we in Bouwstenenverband een stap verder kunnen komen, stuur dan een mail met uw 06 nummer naar portal@bouwstenenvoorsociaal. Dan organiseren wij op die dag een treffen. 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.