LinkedInYouTubeTwitter

Batterij (buurtbatterij)

Een (buurt)batterij is bedoeld om stroom die is opgewekt door bijvoorbeeld zonnepanelen lokaal op te slaan. Het kan ook worden gebruikt als noodvoorziening. Er bestaan smart storages: huisjes of containers met (lithium-ion) accu’s en regelapparatuur. De techniek staat nog in de kinderschoenen. 

Erkende maatregel

Staat niet op de lijst van erkende maatregelen

Verwacht resultaat

Draagt bij aan all-electric-oplossing.

  • Minder gasverbruik mogelijk.
  • Financieel niet interessant zolang de salderingsregeling van toepassing is en het net teruglevering aan kan.
  • Wel een oplossing als electra niet teruggeleverd mag worden en ter voorkomen van piekbelasting op het electriciteitsnet. 

Praktijkervaring

In november 2017 werd in Rijsenhout (Haarlemmermeer) de eerste batterij in Nederland geplaatst waar ook 35 huishoudens gebruik van konden maken. Het onderzoek was gericht op de belasting van het electriciteitsnet. De buurt heeft met de buurtbatterij zo'n 5000kg CO2 uitstoot bespaard en wekte zo'n 16.000 KwH op.

 

De Johan Cruijff ArenA ontwikkelde in (2018) samen met o.a. BAM een groot energieopslagsysteem met de batterijen van 148 gebruikte auto's, met een opslagvermogen van 3 MW en een capaciteit van 2.8 MWh. Het systeem dient ook een back-up bij stroomstoring. De opslag kan ook buiten het stadion worden ingezet. Ervaring niet bekend.

 

In Heiloo is begin 2020 een haalbaarheidsstudie gedaan naar de mogelijkheid een buurtbatterij te plaatsen en te exploiteren als lokaal burgerinitiatief. Daaruit blijkt dat de realisatie veel administratie en expertise vergt, het door de salderingsregeling financieel nog niet aantrekkelijk is en de toepassing nog in de kinderschoenen staat (zie bijlage). 

Tips voor gebruik

  • De opgeslagen stroom in een buurtbatterij kan ook gebruikt worden om elektrische auto’s op te laden
  • Betrek een ervaren adviespartij bij de inrichting van een buurtbatterij
  • Houd rekening met extra onderhoud (kosten)
  • Houd goed contact met overheidsorganisaties over de installaties. Vaak kunnen zij helpen om problemen met de installaties op te lossen.
  • Denk aan de richtlijnen voor (brand)veiligheid waaraan de buurtbatterij moet voldoen. Onderaan deze pagina vind je de voorschriften omgevingsveiligheid (buurt)-batterijen opgesteld door Rijkswaterstaat Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

 

 

Deel je ervaring

Via onderstaande reactieknop kun je aanvullen of reageren. Niet vergeten te saven.
 
Heb je ervaring met andere maatregelen? Bekijk onze lijst en deel deze ervaring. Samen worden we wijzer. 

 

 

Meer informatie

LinkedIn-bericht: Wil je nu graag klaar zijn voor een toekomstige accu? (Dennis van der Meij, 21 september 2022)