Ongeveer 10 á 15% van de woningbehoefte in de Noordvleugel van de Randstad kan worden opgevangen via transformatie van leegstaand vastgoed. Dat is de schatting uit een gedegen onderzoek.
Het rapport ‘Transformatie in de Noordvleugel’ (mei 2015) maakt deel uit van de Bewegingsagenda Woningmarkt Noordvleugel en bevat een studie van de gemeente Utrecht e.a. naar 17 cases waarvan twee uit de categorie maatschappelijk vastgoed.
Nuttig maar droog
De conclusies ontstijgen het niveau van 'belemmerende regels' en het 'het ligt aan de boekwaarde'. De gesignaleerde knelpunten worden nauwgezet geadresseerd, onder andere op het gebied van geluid, planschade, financiering en 'ongelijke' fiscale behandeling. Het is geen publicatie met wervende illustraties en ronkende teksten. Wel biedt het een nauwgezette analyse van de knelpunten in de praktijk. Tikkie droog, veel jargon, maar niettemin erg nuttig.
440.000 woningen
In de noordelijke vleugel van de Randstad moeten komende 10 tot 15 jaar naar verwachting zo’n 440.000 woningen worden gerealiseerd. Vraag achter het onderzoek was in welke mate leegstaande gebouwen in commercieel en maatschappelijk vastgoed daar onderdak aan zouden kunnen bieden. Het onderzoekt is uitgevoerd aan de hand van 17 cases en beschrijft de kansen en knelpunten. Het onderzoek sluit af met een beschouwing over generieke maatregelen.
Verzorgingshuis en onderwijsgebouw
Twee maatschappelijke vastgoedcases worden beschreven: de (tijdelijke) transformatie van een verzorgingshuis in Amsterdam en de herbestemming van een (hoger) onderwijsgebouw in Utrecht.
Meer informatie
- Het rapport Transformatie in de Noordvleugel (BZK, MRA en NV Utrecht, mei 2015)
- Nieuwsbericht Kansen voor transformatie in Gelderland (Bouwstenen, juli 2014)
- Informatiepagina Herbestemmen, renoveren en transformeren
- Informatiepagina Leegstandsaanpak per provincie
Bouwstenen-activiteiten
- De werkgroep Wegwerken Overmaat; voor partners, eerstvolgende bijeenkomst op 9 juni 2015
Reactie toevoegen