LinkedInYouTubeTwitter

Matige kwaliteit

weegschaalVoor zover er landelijk gegevens bekend zijn, en dat zijn er niet veel, blijkt het maatschappelijk vastgoed van matige kwaliteit.

 

Dat blijkt uit een eerste verkenning die door bbn adviseurs in samenwerking met Bouwstenen is uitgevoerd. Daarbij is gebruik gemaakt van informatie uit openbare bronnen aangevuld met input van diverse specialisten ‘uit het werkveld’. Tijdens de verkenning is eerst ingezoomd op een aantal sectoren en daarbinnen op een aantal kwaliteitsaspecten. De resultaten zijn weergegeven in matrixen per sector

 

Bitter weinig bekend

 

Uit eerder onderzoek blijkt dat we in Nederland jaarlijks zo’n € 14,5 miljard per jaar uitgeven aan maatschappelijk vastgoed (gemiddeld zo’n € 175,- per vierkante meter). Welke kwaliteit we hiervoor krijgen is lastig te zeggen. Aan beleid en plannen geen gebrek, maar metingen zijn schaars.  Wat er aan informatie is, gaat meestal over één aspect waarbij een specifieke invalshoek is gekozen (meestal gezonheid). Veel gegevens zijn niet openbaar en/of niet representatief.

 

Kwaliteit vanuit vastgoedbril

 

Uit de informatie die wel bekend is, ontstaat het beeld van een voorraad die bouwtechnisch in redelijk tot goede staat is, maar functioneel en qua uitstraling verouderd. De verklaring daarvoor kan maar gedeeltelijk in de ouderdom van het maatschappelijk vastgoed gevonden worden; woningen zijn gemiddeld ouder.

  • Het primair en voortgezet onderwijs, de kinderopvang en in mindere mate ook verpleeghuizen kampen in het bijzonder met problemen met het binnenmilieu; veelal veroorzaakt door het intensieve gebruik in relatie tot de ventilatie(systemen).
  • Buurthuizen hebben daar minder last van, waarschijnlijk omdat de ventilatie beter is (oude gebouwen?) en omdat ze minder intensief worden gebruikt. Ondanks de sleetse uitstraling zijn de gebruikers van buurthuizen meer tevreden dan bij onderwijs en opvang.
  • Bij sportaccommodaties in bezit van gemeenten is met name de akoestiek een probleem.
  • Bij verpleeghuizen ligt een knelpunt bij het thermisch comfort.

De staat van onderhoud van het maatschappelijk vastgoed is over het algemeen redelijk tot goed. Maar op basis van de beschikbare gegevens mag men stellen dat zo’n 50% van de gebouwen een onvoldoende scoort op energiegebied.

 

Opfrissen of transformeren?

 

Basisscholen en buurthuizen zijn gelet op hun locatie vaak geschikt om te transformeren naar woningen. Bij scholen die gebouwd zijn tussen 1960 en 1980 kan dat problemen geven in verband met de aanwezigheid van asbest. De alternatieve aanwendbaarheid van scholen van voor 1960 is beter. Ook sportcentra staan meestal op goede en goed bereikbare plaatsen, maar zijn nog minder gemakkelijk dan scholen te transformeren naar andere bestemmingen.  

 

Meer informatie


Het onderzoek vormt input voor de Agendabijeenkomst op 7 november 2012 in Spant in Bussum.

 

Zie ook:

 

Reactie toevoegen

Plain text

  • Geen HTML toegestaan.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
CAPTCHA Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.