Er valt een wereld te winnen als het gaat om effectief gebruik van een gebouw. Dankzij slimme ICT kunnen we op afstand de temperatuur en verlichting in een ruimte aanpassen aan de actuele bezetting.
En dat is nog maar één voorbeeld van energie-efficiënt gebruik van een gebouw en het realiseren van een zo laag mogelijke CO2-uitstoot.
Aparte netwerken
De mogelijkheden van ICT om gebouwen slim en duurzaam te beheren zijn enorm, aldus Gerard Verwoolde, ICT-adviseur van Hogeschool Utrecht en verantwoordelijk voor het datanetwerk van de hogeschool: "Een standaard onderwijsgebouw heeft nu aparte netwerken voor het regelen van de temperatuur en luchtvochtigheid, camera's voor de beveiliging van het gebouw en audio- en videotoepassingen in de klas. Al deze taken kunnen aan één datanetwerk worden gekoppeld."
Gebouwbeheer op basis van netwerkdata
De data uit het netwerk maken het mogelijk om de temperatuur en verlichting in een ruimte automatisch aan de bezettingsgraad op dat moment aanpassen. Verwoolde: "Je ziet dankzij de data meteen hoeveel CO2-uitstoot er in het gebouw is, waar de uitstoot vandaan komt en wat de bron ervan is. De volgende stap is dat je op basis van die data het gebouw gaat beheren en het gebruik van ruimtes efficiënter maakt. Dat kan door bijvoorbeeld een koppeling met het rooster te maken."
Rol van ICT bij nieuwbouw
Verwoolde adviseert om bij nieuwbouw ICT-oplossingen vanaf het begin in het ontwerpproces mee te nemen. Op die manier krijg je de beschikking over actuele informatie, waardoor je veel kunt besparen en verduurzamen. "Met behulp van ICT krijg je meer intelligentie in het gebouw. Vandaar het begrip 'intelligent beton'."
Meedoen?Woensdag 4 juli 2018 deelt Gerard Verwoolde zijn ervaring met belangstellenden. Klik hier voor het programma van de bijeenkomst, inclusief mogelijkheid tot aanmelden. |
Meer informatie
- Nieuwe netwerken Onderwijshuisvesting (maart 2018)
- Bericht 'Als school aan de slag' (april 2018)
- Bericht 'Meer onderwijs onder één dak' (februari 2018)
- Bericht 'Monitor Onderwijshuisvesting' (januari 2018)